- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu, „stapanul portofelelor”, vrea sa ne convinga ca preturile se vor calma

10 Mar, 00:03 • razvan.codorean
In timp ce la nivel international, temerile privind aparitia unui val urias de inflatie se accentueaza, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne spune ca preturile vor creste anul acesta mai putin decat in 2010, iar tinta de inflatie va fi atinsa in sfarsit, dupa patru ani de rateuri.
Isarescu, stapanul portofelelor, vrea sa ne convinga ca preturile se vor calma

Mugur Isarescu a declarat miercuri ca misiunea BNR este de a aduce inflatia spre 4%, de la 6,99% in ianuarie. Cu alte cuvinte, preturile ar urma sa scada in a doua parte a anului.

„Dupa scaderea din ianuarie, inflatia se va mentine la 7,2-7,5% pana in vara acestui an, pentru ca inflatia a fost extrem de scazuta dupa ianuarie 2010 si efectul de baza nu ne ajuta, pentru ca apoi, din august-septembrie, sa se duca spre 4% si, speram noi, sub 4%”, a declarat, miercuri, Isarescu.

Dincolo de aspiratiile guvernatorului, interesante sunt motivele care il determina sa vada cu optimism evolutia preturilor.

In timp ce o lume intreaga acuza socul cresterii preturilor carburantilor, pe fondul tensiunilor din Africa si Orientul Mijlociu care, potrivit ministrului italian de Interne, ar putea determina chiar un Al Treilea Razboi Mondial, guvernatorul BNR este convins ca avem de-a face cu o bula speculativa. Aceasta ar urma sa se sparga cat de curand.

Guvernatorul BNR ne-a explicat miercuri ca a citit in presa ca Arabia Saudita va creste productia de petrol si astfel a estimat ca pretul petrolului va scadea spre 80 de dolari. Cu alte cuvinte, ne asteapta o ieftinire a carburantilor. O veste buna, nu?

„Mizez pe faptul ca Arabia Saudita are capacitati excedentare de trei ori mai mari decat ale Libiei si ca le va pune in functiune. Exista, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotatiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari daca acesta se va dovedi pretul de echilibru”, a mai spus Isarescu.

Si in privinta preturilor la alimente, Isarescu crede ca avem solutii de contracarare. „Trebuie sa investim in dezvoltarea agriculturii”, a afirmat guvernatorul BNR, incercand sa le deschida ochii investitorilor arabi prezenti la Bucuresti asupra oportunitatilor din acest domeniu.

Altfel spus, daca am dezvolta agricultura, n-ar mai trebui sa importam atatea alimente (70% din consum) si astfel n-am mai fi atat de expusi la cresterea preturilor la nivel international.

Daca vom rezolva problema carburantilor si alimentelor, nu vom avea probleme cu inflatia in 2011, ne spune Isarescu.

Guvernatorul a citit, probabil, ultimele sondaje de opinie care arata ca mai mult de jumatate dintre romani considera cresterea preturilor si inflatia principalele lor probleme si a vrut sa transmita un mesaj pozitiv.

In ianuarie, Romania a avut cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana, de 6,99%. La nivel comunitar, cresterea preturilor de consum s-a situat la 2,7%.

Cat a fost inflatia in februarie, vom afla in aceasta dimineata de la Institutul National de Statistica.

Analistii estimeaza ca rata inflatiei a crescut la 7,3%. Vom fi, din nou, campioni europeni la cresterea preturilor.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.

Cat de credibile sunt previziunile lui Isarescu?

Previziunile guvernatorului BNR privind evolutia preturilor trebuie privite, insa, cu rezerve serioase. In ultimii patru ani, guvernatorul a tot ratat tinta de inflatie. Isarescu a explicat ca in 2010 nu i-au iesit calculele din cauza „inflatiei fiscale”. Preturile au crescut pentru ca Guvernul a majorat accizele si TVA-ul. Altfel, n-am fi avut cine stie ce cresteri de preturi.

Oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro spun insa ca nu mai iau de mult in calcul prognozele BNR privind inflatia. Cei mai multi isi construiesc bugetele cu o marja de 2-3 puncte mai mare decat tinta de inflatie a BNR, potrivit unei analize DailyBusiness.ro.

In lipsa unui reper pe care sa te poti baza, companiile trebuie sa depuna eforturi imense cand stabilesc preturile la produse, asa incat sa se asigure ca business-ul le ramane profitabil.

Robert Peloiu, director financiar al lantului de farmacii Remedia, se orienteaza in functie de tintele guvernantilor sau ale BNR, dar de regula le ajusteaza in urcare, avand o viziune mai pesimista decat autoritatile, care sau dovedit prea optimiste in ultimii ani.

Andrei Dumitrescu, sales&marketing manager al Henkel Romania, afirma ca foloseste tintele de inflatie in special atunci cand fixeaza cresterile salariale pentru anul viitor.

„Pentru o companie listata, cum este Henkel, ar fi extrem de folositor un reper obiectiv privind cresterea preturilor, in special cand fixeaza tintele de profit sau de vanzari. In lipsa lor, apelam la studii din piata, ne consultam cu clientii sau observam ce face concurenta. Facem un mix in functie de care fixam reperele pentru anul viitor”, a spus Dumitrescu.

Dincolo de asteptarile mediului de afaceri, analistii economici se intreaba cat timp va mai cauta Isarescu scuze pentru ratarea tintelor de inflatie.

Guvernatorul si-a luat, deja, asigurari si pentru 2011. Daca va rata din nou tinta, a identificat deja vinovatii – alimentele si carburantii. „Bineinteles ca o crestere in continuare a pretului la petrol va duce la presiuni inflationiste suplimentare”, a afirmat guvernatorul.

Intrebarile fara raspuns ale sistemului bancar

Analistii economici spun ca declaratiile lui Mugur Isarescu n-ar mai trebui sa surprinda pe nimeni.

Guvernatorul BNR a devenit un adevarat specialist in lansarea de mesaje, fara insa a se implica daca nu in prevenirea, macar in corectarea derapajelor economice, deciziilor gresite luate de guvernele care s-au perindat la putere de-a lungul anilor.

Fanii lui Isarescu spun ca acesta nu s-a amestecat pentru ca nu este treaba lui. Guvernatorul BNR si-ar fi vazut de tintele asumate, de fraiele leului pe care a reusit, cat de cat, sa il tina la un nivel constant, bineinteles cu ajutorul banilor de la FMI.

Criticii guvernatorului spun ca acest comportament nu il scuteste pe Isarescu de o parte din vina pentru situatia de criza profunda prin care trece Romania.

Sunt si alte intrebari la care Isarescu ar trebui sa raspunda, spun analistii.

De ce nu a inasprit la timp normele de creditare in asa fel incat romanii sa nu ajunga sa se indatoreze peste masura?

De ce a permis creditele in monede exotice si cele cu buletinul, prin IFN-uri? De ce Romania practica cele mai mari dobanzi si alte taxe bancare din UE?

Norii inflatiei ameninta economia mondiala

Daca Isarescu pare convins ca va reusi sa tina inflatia in tinta in acest an, in Occident, ingrijorarea este tot mai mare.

Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, a avertizat, zilele trecute, ca revenirea economica este pusa in pericol de cresterea inflatiei.

Cresterea recenta a preturilor la alimente si petrol nu este temporara, deoarece nu are o natura speculativa, iar guvernele si populatia ar trebui sa se pregateasca de inrautatirea situatiei, arata, recent, o analiza AFP.

„Cred ca preturile marfurilor vor continua sa creasca. Este interesant ca si marfurile care nu se tranzactioneaza intens se scumpesc. Asta ne arata ca trendul este bazat pe fundamente si nu pe specula”, a comentat economistul sef al bancii Standard Chartered, Gerard Lyons.

Eurostat, a anuntat, de altfel, ca primele estimari arata ca inflatia din zona euro a crescut in februarie la 2,4%, maximul ultimelor 28 de luni. Iar perspectivele nu sunt deloc incurajatoare.

Si in tara, tot mai multi economisti lanseaza avertismente privind inflatia.

Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, avertiza, recent, intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro, ca presiunile inflationiste nu sunt date doar de speculatiile de pe piata materiilor prime.

„Iesirea Occidentului din recesiune s-a facut prin tiparire de bani. Vorbim de 4.400 miliarde de dolari tipariti, care, pana la urma, va trebui inghititi de piata. Mi-e teama ca, daca nu vom fi atenti, vom importa toate efectele negative ale acestui val de inflatie”, a declarat analistul economic.

„Romania a devenit candidatul perfect pentru a plati oalele sparte in razboiul valutelor. In lipsa de idei, strangem cureaua, tinem cu dintii de leu, insa in loc de stabilitate s-ar putea sa ne trezim ca vom importa inflatie si vom ajunge rapid la fundul sacului”, a declarat, recent, Cristian Sima, expert in piete internationale, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.