- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

La vremuri de criza, directorul financiar isi asuma atributii sporite

18 Oct, 12:14 • Redactia DailyBusiness
Recesiunea impune reguli noi economiei, context in care directorul financiar trebuie sa fie mai mult decat un contabil, spun specialistii. Eficienta functiei financiare, calitatea informatiilor, dezvoltarea personalului, managementul performantei, intelegerea profunda a companiei, competente profesionale si de management avansate sunt toate aspecte pe care trebuie sa se puna accentul in prezent, potrivit companiei de consultanta Deloitte.
La vremuri de criza, directorul financiar isi asuma atributii sporite

„Directorul financiar indeplineste astazi patru roluri complexe”, explica Razvan Horobeanu, manager in cadrul companiei.

El este administrator (responsabil de conservarea activelor, inregistrarile contabile, raportare si respectarea cerintelor legale de natura contabila si fiscala), operator (asigura functionarea eficienta si sustinuta a departamentului financiar, participa la identificarea, pastrarea si dezvoltarea angajatilor din departamentul financiar), strateg (se implica in mod direct in definirea strategiei, pentru a imbunatatii performanta companiei si valoarea adaugata adusa actionarilor; ofera o perspectiva financiara asupra initiativelor de dezvoltare) si, nu in ultimul rand, catalizator, un agent al schimbarii (urmareste alinierea si executarea strategiilor prin responsabilizarea celorlalti membri ai echipei de management).

Rolul cel mai des intalnit pentru CFO in majoritatea companiilor din Romania este acela de administrator, asa cum este definit mai sus, iar activitatea principala la nivelul departamentului financiar cuprinde procesarea inregistrarilor contabile, potrivit reprezentantului Deloitte.