- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lazea: Eventualul acord cu FMI si CE ar imbunatati perceptia externa a Romaniei

18 Mar, 11:11 • Redactia DailyBusiness
Eventualul acord cu FMI si Comisia Europeana ar imbunatati perceptia externa a Romaniei, dar acest lucru nu inseamna ca ne vom permite sa facem mai putin reforme structurale, a declarat miercuri Valentin Lazea (foto), economistul-sef al BNR.
Lazea: Eventualul acord cu FMI si CE ar imbunatati perceptia externa a Romaniei

„Indiferent daca bancile-mama ar gasi bani, tone de euro pe care sa le arunce in Romania, costul riscului de tara ar ramane tot acelasi. Indiferent cat de multi bani ar veni, problema perceptiei exista si trebuie rezolvata”, a spus Lazea, citat de NewsIn.

Dintre principalele efecte pozitive pe care le prezinta un pachet extern de finantare, economistul-sef al BNR considera ca esentiala este ameliorarea perceptiei mediului extern.

„Eventualul acord cu FMI si CE are cateva componente principale, de finantare-ajustare: sa creasca rezervele internationale, sa amelioreze perceptia mediului extern si sa intareasca dorinta autoritatilor romane pentru reforme structurale. Al doilea punct, privind perceptia asupra Romaniei a mediului extern, este punctul critic”, a afirmat Lazea.

El a subliniat ca dezechilibrul extern, precum si politica fiscala prea relaxata, au jucat un rol important in deteriorarea perceptiei asupra Romaniei, care s-a materializat si in retrogradarea de catre agentiile de rating.

„In Europa exista foarte multe tari cu crestere economica apropiata de zero si inflatie sub 7%, dar foarte putine state cu deficit extern peste 12% din PIB si deficit bugetar peste 5% din PIB”, a spus Lazea.

El considera eronata parerea ca statul ar trebui sa intervina mai mult, pompand mai multi bani in economie, pentru a limita efectele crizei.

Lazea a precizat ca face declaratiile in nume propriu, fara ca aprecierile sale sa reprezinte punctul de vedere oficial al BNR.