FINANTE-BANCI

Lazea: Una e sa ceri bancilor transparenta si alta sa le dai un bobarnac grasanilor de bancheri (Update 3)

12 noiembrie 2010, ora 12:27, autor(i): Raluca Florescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lazea.jpg
Bancile din Romania au fost netransparente, dar una este sa le impui transparenta pe care directiva 48 o cere si alta este sa le dai un bobarnac pentru ca trebuie pedepsiti grasanii aia de bancheri, a spus vineri Valentin Lazea, economistul-sef al bancii centrale, la seminarul EU COFILE organizat de BNR si Alpha Bank.
Acesta a spus ca Romania s-a confruntat cu o criza financiara dar din fericire a scapat de o criza a sistemului bancar, care ar fi putut afecta puternic evolutia economica.

Lazea a citat un studiu potrivit caruia tarile care s-au confruntat cu crize ale sistemului bancar au suferit o contractie puternica a volumului creditelor raportat la Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce afecteaza intreaga economie.Lazea, BNR: Sunt sanse ca economia sa urce anul viitor. Salariile bugetarilor cresc sigur (Update 2)

12 noiembrie 2010, ora 12:10, autor(i): Raluca Florescu 
lazea.jpg
Consumul care reprezinta 80% din PIB-ul Romaniei ar putea creste cu circa 0,5 - 0,8% anul viitor, luand in calcul ca salariile bugetarilor urmeaza sa creasca, ceea ce inseamna ca sunt sanse ca economia sa intre pe plus anul viitor, a spus Valentin Lazea, economistul sef al bancii centrale in cadrul seminarului EU COFILE organizat de BNR si Alpha Bank la Sinaia.

In plus, anul viitor productia industriala este de asteptat sa isi continue cresterea, chiar daca nu la un ritm atat de accelerat ca in 2010, a declarat Lazea.

Lazea a mentionat ca economia Romaniei trebuie sa isi schimbe structura, dupa ce a trecut prin experienta crizei, si sa nu se mai bazeze pe consum, ci pe exporturi.

Economistul a reamintit ca exporturile locale au crescut puternic in 2010, inregistand a treia crestere din UE, de 25% in primele opt luni fata de aceeasi perioada a anului trecut.Insa, a atras atentia economistul, este suprinzator ca investitiile in industrie au scazut in 2010 fata de 2009, in ciuda evolutiei bune a sectorului din ultimul timp.

Lazea: Trebuie sa atragem investitori care produc pentru export. Ceilalti ne fac sa ne indatoram (Update 1)

12 noiembrie 2010, ora 12:03, autor(i): Raluca Florescu 
lazea.jpg
Investitorii straini care au venit in Romania au produs pentru piata interna si nu pentru export, asa ca romanii au facut datorii externe pentru a le plasa in consum, a spus Valentia Lazea (foto), economistul sef al bancii centrale.
"Asa se face ca atunci cand a debutat criza sectorul privat avea datorii externe", a spus Lazea.

"In tarile Visegrad investitorii care ajunsesera acolo au produs pentru export", ceea ce le-a permis sa nu aiba deficite externe mari, a mai spus Lazea. Cu toate acestea, deficitul sectorului privat, care era de 3% din PIB, s-a corectat in criza, a completat el.

Pentru a isi mentine echilibrul extern Romania trebuie sa atraga insa investitori care sa produca pentru export si nu pentru piata interna.Potrivit unui studiu citat de economist, Romania are nevoie de flexibilizarea fortei nde munca, de adancimea pietelor de capital, de o infrastructura buna si de un sistem juridic de calitate pentru a atrage investitorii din industrie si servicii.

Lazea, BNR: Nu FMI impune Romaniei reducerea datoriei publice, ci investitorii (Articol initial)

12 noiembrie 2010, ora 11:58 
lazea.jpg
Romania isi permite o datorie publica de maxim 40% din PIB, pentru ca daca ar depasi acest prag ar fi penalizata de investitorii de pe piata de capital, a declarat Valentin Lazea (foto), economistul sef al bancii centrale vineri la seminarul EU COFILE, organizat de banca centrala si Alpha Bank la Sinaia.

In prezent, datoria publica a Romaniei este de circa 35% din PIB.

Criterul de la Maastricht (pe care Romania trebuie sa il indeplineasca in vederea adoptarii euro n.r.) impune o datorie externa de maxim 60%, dar ceea ce este tolerabil pentru o tara ca Franta, adica datorii publice care depasesc bine 60% si ajung 120%, nu va fi tolerat pentru economii emergente, cum e Romania, a spus Lazea.

"Pentru acestea (piete emergente) o datorie de circa 40% din PIB este maximum din ceea ce este posibil sa finanteze", a declarat economistul sef al BNR.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 10 Iulie 2020, 01:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter