- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Le Monde: Romania, inundata de capital american

15 Jun, 12:19 • Redactia DailyBusiness
Inca de la inceputul primului sau mandat, in 2004, presedintele roman Basescu a anuntat o schimbare in politica externa a tarii, in directia SUA. "Prioritatea mea principala va fi de a stabili o Washington-Londra-Bucuresti", spunea acesta, dupa ce l-a invins surprinzator pe candidatul socialist,Adrian Nastase
Le Monde: Romania, inundata de capital american

Odinioara leaganul culturii franceze in Europa Centrala si de Est, Romania lui Basescu si-a descoperit vocatia pentru lumea vorbitoare de limba engleza, scrie Le Monde, citat de Ziare.com

De curand, simpatia pentru Unchiul Sam s-a si materializat pentru romani, comenteaza publicatia franceza, mentionand ca Romania gazduieste patru baze militare americane si scutul antiracheta.

Nici investitiile americane nu s-au grabit spre noul aliat NATO si membru UE. Publicatia citata scrie ca marile companii din SUA s-au interesat de Romania abia dupa sosirea armatei americane si semnarea parteneriatului strategic romano-american in 2011. 

In 2007, Statele Unite au investit doar 581 milioane de euro in Romania. In 2012, aceasta suma a ajuns la 3,7 miliarde de euro. Este vorba despre peste 2.700 de companii, printre care Microsoft,Oracle, Ford, General Electric, Coca-Cola, PepsiCo, Philip Morris, McDonalds, Procter & Gamble. 

Aceasta injectie de capital in latinii din Europa de Est este inceputul unei noi epoci in economia romana si, in urmatorii ani, capitalurile atlantice vor veni aici, intrucat principalul lor obiectiv este energia, un domeniu unde Romania prezinta atuuri majore, mai scriu francezii.