- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lege buna in burduf de caine: Statul inca nu stie cum sa ia banii pe \”drepturile de autor\”

25 Aug, 16:49 • cristina.mihai
Aglomeratia de la ghisee pentru declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente are o cauza de natura legislativa. Normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta 58 sunt atat de prost scrise, incat pe langa forfota creata de implementarea defectuoasa, mai creioneaza si o suita de situatii aberante, care puteau fi evitate cu putina atentie.
Lege buna in burduf de caine: Statul inca nu stie cum sa ia banii pe \drepturile de autor\

In spiritul romanesc al hazului de necaz, DailyBusiness.ro va prezinta doar cateva din aberatiile scornite de guvernantii care incearca sa scoata tara din criza, si pe care au inceput sa le sesizeze chiar si ei, dar abia dupa ce au pus „pe jar” sute de mii de romani.

Avocatul Gabriel Biris a remarcat cat de simplu ar fi fost pentru stat sa introduca in ordonanta optiunea ca platitorul de venit sa poata retine din baza de plata aceste contributii, pe care sa le achite chiar firmele catre institutiile implicate.

„La drepturile de autor exista aceasta posibilitate in cazul impozitului. Acesta este retinut de platitorul de venit si apoi varsat in conturile institutiilor de stat. Acum nu se ofera aceasta posibilitate, care ar fi adus avantaje chiar statului”, spune Biris.

Depunerea acestor declaratii lunare inseamna inregistrarea a milioane de formulare pe an in aceste institutii. In plus, statul acum trebuie sa alerge dupa sute de mii de oameni pentru a-si recupera banii in caz de neplata.

Cat despre scopul acestor modificari, Biris spune ca intentia este foarte buna, iar scopul legii este corect, pentru ca existau prea multe privilegii in aceasta zona, iar acestea nu mai erau sustenabile. Pe de alta parte, avocatul adauga implementarea este extrem de defectuoasa si arata ca nu a existat o analiza premergatoare deciziei.

„Plafonarea tuturor contributiilor de somaj si sanatate este o idee extraordinara, dar felul in care s-a pus in aplicare arata ca de fapt s-a incercat o carpeala a unui sistem atat de gaunos, incat se rupe atunci cand incerci sa il carpesti„, declara Biris.

Una dintre cele mai „amuzante” prevederi este aplicarea cotei de 10,5% pentru casa de pensii la stadiul de cotizare si nu la numarul de puncte de pensie.

O persoana care are exclusiv venituri din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) trebuie sa cotizeze si sa munceasca de trei ori mai mult decat un salariat ca sa poata iesi la pensie, dupa cum a scris ziarul Evenimentul zilei.

Stagiul minim de cotizare pentru pensionare anticipata va fi de 15 ani, incepand din 2015, iar cel complet, de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati.

In aceste conditii, conform logicii Ministerului Muncii, persoanele care vor contribui, potrivit normelor de aplicare a OUG 58/2010, la sistemul public de pensii ar trebui sa munceasca 45 de ani, pentru stagiul minim de cotizare, si cel putin 90 de ani, pentru un stagiu complet, pentru a primi pensie.

Mihai Seitan, ministrul Muncii, a declarat ca normele de aplicare a OUG 58/2010 vor fi modificate, astfel incat persoanele care platesc contributii pentru venituri de natura profesionala sa aiba stagiu complet de cotizare si doar punctajul obtinut sa fie mai mic, in functie de contributie.

Seitan a mai spus ca nu se vor da amenzi deocamdata pentru intarzieri. Unul dintre motivele acestei decizii este faptul ca nici macar angajatii institutiilor nu sunt inca dumiriti in legatura cu modul cum trebuie procedat, lucru cat se poate de adevarat.

Unele institutii cer un maldar de hartii, altele nu stiu ce au de facut

Interesant este ca pentru a indeplini toate formalitatile, ai nevoie de un vraf de hartii. Ana D. din Bucuresti a avut doua experiente contradictorii. Daca la oficiul de somaj i-a fost suficienta o simpla declaratie, la casa de pensii a trebuit sa aduca dosar cu sina, copie dupa actul de identitate, copie dupa contractul de drept de autor, declaratie scrisa de mana pe proprie raspundere cum ca nu mai ai alte venituri in afara de cele declarate, plus declaratia propriu-zisa completata.

La unele institutii insa, functionarii inca mai asteapta clarificari legate de aplicarea normelor. Spre exemplu, reprezentantii unei case teritoriale de pensii contactati incognito de DailyBusiness.ro pentru a li se cere detalii legate de depunerea declaratiei de asigurare au spus ca „nu stiu nimic” si ca nu au unde sa introduca datele, astfel incat sa vireze sumele. Mai mult, acestia evita sa primeasca declaratiile, tocmai din acest motiv.

Potrivit noilor prevederi legale, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de pensie este de 10,5% din venitul brut, cea de somaj – 0,5%, iar cea de sanatate – 5,5%.

Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana pe 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.