- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul, la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii 4 ani

21 Dec, 18:10 • Redactia DailyBusiness
Moneda nationala a castigat joi 1,1% fata de euro, cursul oficial calculat de BNR, de 3,3801 lei pentru un euro, fiind cel mai scazut inregistrat din decembrie 2002 si pana acum, potrivit datelor BNR.
Leul, la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii 4 ani

Fata de dolarul american, leul a castigat joi 0,7%, cotatia oficiala de 2,5664 lei pentru un dolar fiind un minim pentru ultimii sase ani.

Cauzele aprecierii puternice a monedei nationale din ultima perioada sunt reprezentate, pe de o parte, de transferurile efectuate de muncitorii romani din strainatate, care trimit bani in tara de sarbatori, si de cererea ridicata pentru lei din partea investitorilor straini, care incearca sa speculeze continuarea trendului de intarire a leului in 2007. Acestia se asteapta ca intrarea in Uniunea Europeana sa determine o crestere a fluxului de investitii sraine in Romania, care sa puna in continuare presiune asupra leului.

Leul a castigat aproximativ 8,8% fata de euro, comparativ cu finele lui 2005, iar fata de dolarul american s-a apreciat cu 21%. Leul a inregistrat cea mai mare apreciere fata de dolar dintre monedele lumii in 2006.

Aprecierea leului a fost favorizata de cresterea investitiilor straine directe, care s-au ridicat in primele zece luni la 7,9 miliarde de euro, cu 88% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care statul a incasat in septembrie 2,2 miliarde de euro din privatizarea BCR.

De asemenea, transferurile de bani din strainatate, care cuprind in principal sumele transferate in tara de muncitorii romani din strainatate, au crescut cu aproximativ 15%, ajungand la 3,1 miliarde de euro, dupa primele zece luni ale anului.

Cu toate acestea, deficitul de cont curent al Romaniei a continuat sa se adanceasca, atingand la finele lunii octombrie un nivel de 7,7 miliarde de euro, in crestere cu 48,3% fata de perioada similara a anului anterior, in caditiile in care deficitul comercial s-a ridicat la un nivel record de 8,7 miliarde de euro.

Schimburile de servicii au inregistrat in perioada ianuarie-octombrie 2006 un sold pozitiv de 370 de milioane de euro, in timp ce balanta veniturilor a incheiat primele zece luni cu un deficit de 2,5 miliarde de euro.

Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a atins, la sfarsitul lunii octombrie, nivelul de 26,7 miliarde de euro, in crestere cu 8,8% comparativ cu sfarsitul anului trecut.