FINANTE-BANCI

Leul prinde puteri. Cum ne afecteaza ratele si facturile

06 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani (2).jpg
Aprecierea spectaculoasa a leului din ultima perioada are un impact direct asupra ratelor si facturilor pe care le vom plati in aceasta luna. Un simplu calcul arata ca, la o rata de 200 de euro, la cursul de 4,30 lei, platim mai putin cu 22 de lei fata de inceputul anului.

Asta in conditiile in care moneda europeana a coborat de la 4,41 lei in prima sedinta de tranzactionare din acest an, la 4,3 lei in sedinta BNR de vineri.  

Potrivit analistilor, exista sanse reale ca evolutia pozitiva a leului sa continue si in perioada urmatoare. Unii analisti cred ca ar putea fi testat chiar si nivelul de 4,2 lei/euro pana la sfarsitul anului.

„Trendul de apreciere al leului ar putea continua pe fondul cererii ridicate pentru obligatiunile romanesti, datorita dobanzilor atractive si stabilitatii macroeconomice si politice, ceea ce ar permite inceperea ciclului de relaxare a policii monetare pentru a stimula creditarea“, a declarat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.  De ce se apreciaza leul  

Dintre toate monedele europene, leul s-a apreciat in ultima perioada cel mai mult fata de euro de la inceputul anului.   

Daca fata de euro leul a castigat 2%, aprecierea monedei nationale fata de dolar a fost de 4,8%, dupa cum amintesc analistii din Romania de la Noble Securities.  

Potrivit analistilor, in spatele evolutiei pozitive a monedei nationale sta interesul tot mai mare al investitorilor pentru titlurile de stat romanesti si cresterea exporturilor. 

"Confirmarea de catre Fitch a ratingului de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la "BBB-", cu perspectiva stabila, precum si succesul obligatiunilor guvernamentale romanesti au contribuit in ultima perioada la aprecierea monedei nationale", a declarat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.  

Este posibil chiar sa vedem si un curs de sub 4,30 lei in urmatoarele doua saptamaniClaudiu Cazacu, analist financiar

Vlad Muscalu, de la ING, crede ca leul va continua sa se aprecieze in saptamanile urmatoare in fata euro si ar putea depasi nivelul maxim din acest an, insa moneda unica nu va cobori sub nivelul de 4,35 lei. 

"Prognozam un trend bland de apreciere, o faza care ar putea dura cateva saptamani. Totusi, aprecierea va fi franata de Banca Nationala a Romaniei”, estimeaza acesta.  

“Ratele pe care Romania le are de platit anul acesta in contul rambursarii imprumutului contractat de la Fondul Monetar International vor determina probabil Banca Nationala a Romaniei sa isi consolideze rezerva valutara, iar acest lucru va fi de natura sa limiteze tendinta de apreciere a leului”, afirma analistul ING.  

Anul acesta, Romania are de rambursat catre FMI o suma totala de circa 3,8 miliarde euro.   

Isarescu da semnalul ieftinirii creditelor  

Dincolo de vestile din piata valutara, romanii ar mai putea primi, cat de curand, o alta veste pozitiva. Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat, zilele trecute, ca BNR ar putea reduce dobanda cheie.

“Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un ciclu de reducere a ratelor de dobanda”, a spus guvernatorul. Analistii estimeaza ca primul pas ar putea fi facut in sedinta BNR din 1 iulie.  

In viziunea analistilor RBS Bank,  BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,25% catre finalul anului 2013. Procesul de ajustare a dobanzii-cheie  ar urma sa continue la inceputul anului 2014 daca rata inflatiei va reveni in intervalul tintit mai repede decat se anticipeaza acum, iar aseptarile vor indica mentinerea ratei inflatei in intervalul-tinta.    

Daca dobanda cheie ar fi redusa cu un punct procentual, acest lucru se traduce printr-o economie de aproape 16 lei, in cazul unui credit de consum cu rata lunara de 600 de lei.   

Dobanda de politica monetara, care in­flu­enteaza indirect costul creditelor acor­da­te de banci in economie, a fost inghetata la 5,25% pe an in luna mai a anului trecut.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 05 August 2020, 10:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter