- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mediul de afaceri si jucatorii de pe pietele financiare vad euro la 4,2 lei. Bursa in 2011: cresteri pe indici de la 15% pana la 70%

04 Jan, 15:46 • Redactia DailyBusiness
Optimism moderat in cercurile financiare si ale oamenilor de afaceri privind evolutia leului si a bursei in acest an, principalele parghii pentru stabilitatea pietelor financiare fiind considerate actiunile pe curs ale bancii centrale si exporturile, rezulta dintr-un chestionar realizat in randul oamenilor de afaceri de catre DailyBusiness.ro.
Mediul de afaceri si jucatorii de pe pietele financiare vad euro la 4,2 lei. Bursa in 2011: cresteri pe indici de la 15% pana la 70%

[img=1099][/img]
O apreciere a leului fata de cotatiile la zi din piata valutara pina spre 4,1 unitati la euro este luata in calcul in special in zona exportatorilor.

„Cred ca leul va evolua in raport cu euro in acelasi interval ca in ultimii ani, adica in marja 4,1 – 4,35 unitati. Pe Bursa, aparitia unor noi actori precum Fondul Proprietatea va reanima acest teribil instrument „, a comentat pentru DailyBusiness.ro Constantin Stroe, vicepresedintele producatorului de automobile Dacia.

Un scenariu asemanator este vazut si de Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. Acesta se asteapta ca moneda nationala sa fie cotata in jurul a 4,1-4,2 lei/euro.

„Din estimarile noastre, exporturile vor depasi in acest an nivelul din 2010, care a fost cel mai bun din ultimii 10 ani. Cred ca BNR are toate motivele sa sustina politica de stabilitate financiara, pentru a stimula avansul economic „, afirma presedintele ANEIR.

La randul sau, Dan Ostahie, presedintele retelei de magazine Altex, crede ca evolutia exporturilor va influenta in mod semnificativ situatia monedei nationale in 2011.

„In conditiile in care consumul intern ramane redus, exportul reprezinta domeniul in care ne punem cu totii sperante. De cum va evolua acest sector va depinde, in mare masura, evolutia leului, mai cu seama ca, in acest an, odata cu incheierea acordului cu FMI, BNR nu va mai intra asa de puternic in piata. Vad un curs intre 4,2 si 4,3 lei/euro „, a mai spus omul de afaceri.

Dragos Paval, proprietarul lantului de magazine de bricolaj Dedeman, pariaza pe un curs mediu de similar cu cel de anul trecut, adica de 4,21 lei/euro.

Autoritatile mizeaza, de asemenea, pe un curs de 4,21 lei, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza.

„Autoritatile vor continua in 2011 eforturile de mentinere a leului „, este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

„Nu vad o apreciere a euro mai mare de 4,3 lei in acest an, in conditiile in care BNR va continua actuala politica monetara, iar exporturile vor influenta in sens pozitiv evolutia monedei nationale”, afirma acesta.

Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro, considera ca evolutia cursului nu are nicio legatura cu realitatea, motiv pentru care spune ca nu poate face estimari privind evolutia in 2011.

In opinia sa, cursul leului este controlat de BNR, in tentativa de a mentine o stabilitate artificiala, care sa dea impresia investitorilor ca mediul de afaceri din Romania este atractiv.

„Sa ai un curs stabil intr-o perioada atat de grea in care se afla Romania, in conditiile in care in toate lumea asistam la evolutii fluctuante, inseamna ca este mentinut artificial”, afirma Niculae.

„BNR a cheltuit banii de la FMI pentru a mentine leul si ce-am obtinut in schimb? Singurii care s-au bucurat au fost, pana la urma, bancherii, pentru ca si-au vazut ratele platite la timp. In schimb, n-am scapat de inflatie, e din ce in ce mai mare. In plus, noi si grecii suntem singurii care nu am iesit din recesiune. Banii s-au dus, Guvernul a mimat reformele, noi vom plati factura prin taxele si impozitele care vor creste tot mai mult”, a declarat Niculae.

In schimb, antreprenorul Marius Ghenea crede ca Romania are resurse pentru o apreciere a cursului. ” In ciuda crizei si a continuarii sale in 2011, Romania are totusi cateva atu-uri in ceea ce priveste moneda, in primul rand o rezerva supra-dimensionata la BNR, care poate corecta, fie si indirect, trendurile negative care ar mai putea aparea din cauze politice. Oricum, sansa Romaniei este legata, pe termen scurt, in mare masura, de o mentinere sau chiar de o usoara apreciere a cursului leului „, este de parere insa Marius Ghenea, presedintele FIT Distribution.

Dealerii vad euro intre 4,2 si 4,3 lei. Autoritatile pariaza pe 4,21

Narcis Noaghe, dealerul sef al Bancii Comerciale Romane, este de parere ca leul ar putea atinge un curs mediu de 4,22 – 4,23 lei/euro in 2011, asupra monedei existand presiuni de apreciere. Cursul oficial leu/euro de luni, prima sedinta de tranzactionare a anului, a fost de 4,2698 lei/euro.

„Leul este mult depreciat in prezent fata de celelelalte valute din zona. Daca ne uitam numai la zlot, vedem ca acesta s-a apreciat de la un curs relativ egal cu al leului in raport cu euro, la inceputul lui 2010, pana la 3,95 zloti/euro. Pe fondul unei evolutii economice favorabile, leul ar trebui la randul sau sa se aprecieze in 2011”, afirma Noaghe.

In 2010, cursul mediu leu/euro a fost de 4,2099 lei/euro, leul deschizand anul la o cotatie apropiata de 4 lei/euro si incheindu-l la circa 4,28 lei/euro.

Raiffeisen Bank are o estimare privind un curs mediu de 4,3 lei/euro, potrivit unui raport publicat la finele anului trecut.

Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania vede leul la 4,2430 in 2011, in conditiile in care acesta pare un nivel pe care banca centrala il agreeaza. „Cred ca leul se va tranzactiona in 2011 sub 4,3 lei/euro, iar dupa acordarea urmatoarei transe de la FMI am putea vedea o apreciere semnificativa a leului”.

Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac are o estimare de 4,3 lei/euro a cursului mediu pentru 2011.

Florentin Manea, economist la RBS Romania, vede pentru jumatatea acestui an un curs de 4,23 lei/euro si o cotatie similara pentru cursul mediu.

„Estimarile noastre se bazeaza pe faptul ca situatia economica va fi una relaxata, iar guvernul va indrepta mai multe fonduri spre investitii decat spre consum. Un alt element luat in calcul este faptul ca Romania va semna in luna martie un nou acord cu Fondul Monetar”, a declarat Florentina Manea.

„Romania ar putea avea un curs mai bun in 2011, principalul motiv fiind acela ca este de asteptat sa avem crestere economica”, spune dealerul unei banci mici de pe piata.
In opinia sa, ministerul de finante pare dispus sa ofere randamente mai mari pentru titluri de stat, ceea ce va impulsiona suplimentar aprecierea leului.

„Oficialii au anuntat ca au in vedere finantarea datoriei scadente in 2011 prin fonduri accesate pe termen lung, iar pentru a plasa titlurile este nevoie sa creasca randamnetul acestora”, a spus dealerul citat.

Trebuie vazut insa, a comentat dealerul, care este „nivelul de confort” al BNR, respectiv cursul optim in viziunea oficialilor bancii centrale.
[img=1100][/img]

Bursa, o afacere riscanta?

In ceea ce priveste evolutia bursei in 2011, oamenii de afaceri chestionati de DailyBusiness.ro estimeaza ca aceasta va reprezenta, in continuare, o afacere pur speculativa.

„E un business in care sunt implicate niste cercuri de interese care dicteaza, in functie de interesele personale, evolutia pietei. Nu cred ca se poate vorbi de estimari, cel mult de interese”, afirma omul de afaceri Ioan Niculae.

„Bursa a fost si va ramane o afacere riscanta si in 2011”, spune Dan Ostahie, seful Altex.
„In conditiile in care mare parte din companii isi genereaza afacerile din consum, in 2011 nu vad un potential de crestere. Poate doar pentru Fondul Proprietatea, acolo unde exista perspective investitionale, avand in vedere ca detine participatii importante la companiile energetice, iar activele sunt subevaluate”, a mai declarat acesta.

In opinia lui Mihai Ionescu, presedintele ANEIR, evolutia Bursei de Valori Bucuresti in 2011 va urma, in linii mari, pe cea a economiei.

„Daca vom reusi sa depasim perioada de recesiune, vom asista, cel mai probabil in a doua parte a anului, si la o evolutie pozitiva pe aceasta piata. Sper, insa, ca revenirea sa aduca in piata investitori de lunga durata si mai putin fonduri speculative, ca pana acum „, a mai spus Ionescu.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca nu vede evolutii spectaculoase pe bursa in 2011.

„Una dintre principalele probleme ale BVB o reprezinta costurile foarte mari. Are inca comisioane ridicate, nu este conectata la alte burse, ofera foarte putine oportunitati adaptate contextului economic „, spune Pogonaru. ” Atata timp cat nu ai actiuni cu potential, de ce sa investesti la bursa ? „, se intreaba omul de afaceri.

Brokerii pariaza pe o crestere a BET de 25 – 30%

Daca anul trecut au stagnat, in 2011 indicii bursieri ar trebui sa cunoasca o revenire puternica, in opinia reprezentantilor pietei de capital.

Razvan Pasol, reprezentantul casei de brokeraj Intercapital Invest estimeaza pentru indicele BET o crestere cu circa 30 – 40% in 2011 fata de anul trecut, cand aproape a stagnat fata de 2009.

„Chiar si cu aceasta apreciere indicele s-ar afla cu 25 – 30% sub cotatia din2007, nivel scazut fata de pietele din jur. Indicele corespondent de pe bursa poloneza este acum cu doar 15% mai jos fata de aceeasi perioada”, a spus Razvan Pasol.

Principalul motiv care ar putea conduce la o evolutie mai buna a bursei in acest an este „usoara revenire a activitatii economice”.

In plus, listarea Fondului Proprietarea va impulsiona piata bursiera, iar daca statul isi va tine promisiunea de a pune pe bursa pachete suplimentare din Transelectica si va lista Romgaz, atunci bursa va primi un sprijin suplimentar. Pasol este de parere ca in 2011 am putea vedea si listari din mediul privat.

In opinia sa, indicele BET Fi ar putea creste anul acesta cu 40 – 50%, in conditiile in care SIF-urile (societatile de investitii financiare) sunt mai volatile decat media pietei de regula.

O parere similara similara in privinta evolutiei indicilor are Adrian Danciu, analistul firmei de brokeraj Broker Cluj.

Acesta vede o crestere de 25 – 30% pentru BET la final de an si de 35 – 40% pentru BET Fi.

In spatele acestei crestere s-ar afla, potrivit lui Danciu, evolutiile de pe pietele externe, care ar putea incuraja investitiile directe si indirecte din Romania si implicit o crestere a cotatiilor.

„Au aparut deja date care indica faptul ca piata fortei de munca din SUA isi revine, iar acesta este principalul indicator la care sunt atenti investitorii. In plus, mijloacele de stimulare cantitativa luate la nivel mondial vor sustine cresterea economica si, concomitent cu unele tendinte inflationiste, aceasta ar putea conduce la cresterea investitiilor directe si indirecte de la noi”, a spus Adrian Danciu.

Alin Brendea, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Prime Transaction este de parere ca indicii bursieri BET si BET Fi ar putea atinge o crestere minima de 15 – 20% in acest an. Principalele elemente care stau in spatele acestei estimari sunt evolutia foarte buna a burselor internationale din ultimul timp dar si faptul ca randamentele oferite de banci la depozite sunt deja mai mici decat inflatia, ceea ce ar putea determina unii investitori sa isi mute plasamentele din banci spre burse.
[img=1092][/img]
Bogdan Gherghe, broker in cadrul Tradevile, este de parere ca indicele BET ar putea urca cu circa 20% in acest an, iar BET Fi cu circa 25%. O opinie similara in privinta evolutiei indicatorilor bursieri are Rares Nilas, seful casei de brokeraj BT Securities, care spune ca in conditiile in care economia ar reusi in 2011 o crestere de 1,5%, asa cum sustine Guvernul, am putea vedea o evolutie mai buna a bursei. Opinia lui Nilas este insa ca economia va stagna in acest an.

Una dintre cele mai optimiste viziuni la nivelul pietei o are Adrian Simionescu, presedintele casei de brokeraj Vienna Investment, care este de parere ca indicele BET Fi, ar putea creste cu 65 – 70% 2011, iar bursa per ansamblu cu 30 – 35%.

Oficialii BVB au insa o opinie mai rezervata si estimeaza ca nivelurile din acest an ale indicilor vor fi mai mici ca in anul de maxim al bursei, 2007.
[img=1498][/img]
Presedintele bursei, Stere Farmache, este de parere ca volumele de trazactionare vor creste in 2011 fata de 2010. „De regula, cresterea volumelor aduce dupa sine si o crestere a coratiilor”, a spus acesta, mentionand ca acestea ar putea atinge insa cu greu nivelul din 2007 laund in calcul ca fundamentele economice din prezent sunt mult mai slabe ca in acum 4 ani.

„Cel mai probabil, cotatiile vor atinge nivelul de pe parcursul anului 2006”, a spus Farmache.

Perceptia de ansamblu asupra evolutiei indicatorilor bursieri este una pozitiva, legata mai ales de mult asteptata listare a Fondului Proprietatea.

Luni, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat cu 1,75%. Marti, cu o ora inainte de inchiderea bursei indicele indica o crestere de 0,12%.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,86% luni, iar marti, cu o ora inainte de bursei, crescuse cu 0,56%.

La aceeasi ora, valoarea tranzactiilor incheiate totaliza 2 milioane euro.