- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mitroi, CFA: Finantele nu fac eforturi sa atraga banii bancilor, ci asteapta un nou acord cu FMI

31 Aug, 22:37 • gecad.net
Ministerul Finantelor va refuza si pe viitor sa ofere bancilor randamente mai mari pentru titlurile de stat, desi statul are nevoie de bani, iar bancile nu accepta sa il imprumute la randamente oferite in prezent, a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Mitroi (foto), secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.
Mitroi, CFA: Finantele nu fac eforturi sa atraga banii bancilor, ci asteapta un nou acord cu FMI

Cel mai probabil, Finantele vor astepta banii dintr-un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), absolut necesar in momentul de fata, este de parere Mitroi.

Reforma fiscala intarziata si problemele politice sunt polite pe care statul roman le plateste sub forma unor costuri mari la finantare, atat pe plan extern cat si pe plan intern, spune Adrian Mitroi, secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

In opinia acestuia, Ministerul Finantelor nu reuseste sa isi plaseze bondurile catre bancile locale la un randament de 7% nu neaparat din cauza perspectivei inflatiei, ci a riscului pe care bancile il asociaza statului roman.

Nevoia de finantare mare a statului, si refuzul Finantelor de a plati bancilor randamente mai mari, trimite insa la intrebarea: din ce surse ar putea face statul rost de bani ieftini, asa incat sa nu ajunga la mana bancilor?

Adrian Mitroi crede ca imprumutul extern nu reprezinta o solutie mai buna decat cel intern. In schimb, un nou acord cu FMI ar putea furniza sumele necesare.

Astfel, solutia imprumuturilor externe este recomandabila Romaniei doar pentru diversificarea surselor de finantare, dar nu este cea mai buna solutie.

„Daca am iesi prea mult pe pietele externe pentru finantare, atunci am valida costurile actuale de imprumut, de 5,-5,5% in euro, care sunt destul de mari si nemeritate”, a spus Mitroi.

„Costul mare arata ca nu este bine sa iti speli rufele murdare in familie, pentru ca instabilitatea politica se transfera in costuri mai mari cerute de investitori”, considera reprezentantul CFA.

In plus, spune analistul, imprumutul in valuta este destul de problematic, in condiitile in statul finanteaza cu el consumul propriu, realizat in lei. Romania se supune astfel riscului valutar, generat de o posibila depreciere a leului fata de leul.

Adrian Mitroi crede ca statul va incerca sa traga de timp si nu se va finanta la costuri mai mari, in asteptarea banilor care urmeaza sa vina de la FMI, iar un nou acord este absolut necesar. Insa in opinia analistului, acordul actual cu FMI nu a fost pentru Romania o solutie de criza, ci impusa de o slaba gestionare fiscala.

Statul ar trebui sa creeze un fond de infrastructura

Masurile de austeritate sunt insuficiente pentru a ajuta economia sa isi revina din criza si este nevoie si de solutii de sprijinire a economiei.

„Trebuie reduse chetuielile de consum. Statul trebuie sa se invete sa nu mai ia credit pentru consum si pentru investitii”, spune analistul financiar. In opinia sa, pentru a incuraja investitiile, este nevoie de un fond de investitii.

„Mi se pare esential sa se infiinteze un fond pentru infrastructura”, a spus Adrian Mitroi.