- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Negritoiu, ING: Nu cred ca bancile vor mai creste peste avansul economiei in 2009

04 Mar, 00:01 • gecad.net
Este putin probabil ca bancile locale ar mai putea inregistra cresteri de active peste majorarea economiei in acest an, este de parere Misu Negritoiu (foto), directorul general al ING Bank Romania.
Negritoiu, ING: Nu cred ca bancile vor mai creste peste avansul economiei in 2009

Anterior, banca anuntase ca si-a propus ca pentru anul 2010 sa atinga o cota de piata de 8% din sistemul bancar.

Negritoiu a spus ca institutia isi mentine tinta, dar ca obiectivul principal nu este cresterea activelor in 2009, ci mai degraba majorarea cotelor detinute pe produse si servicii.

Banca a incheiat anul trecut cu active in valoare de 11,09 miliarde lei, dupa o crestere anuala de 36%, ceea ce i-a asigurat locul 10 dupa active in sistemul bancar, cota de piata pe acest segment fiind sub 4%, a afirmat Misu Negritoiu.

Acesta sustine insa ca banca are o cota mai mare pe produsele de economisire si creditare la nivel de sistem (respectiv 3,6% pe credite si 4,6% pe depozite).

Cuvantul de ordine al strategiei bancare a ING Bank va fi „consolidare”, dupa cum a mentionat seful bancii.

Oficialul bancii a mentionat ca franarea creditarii resimtita in ultimul timp este „o problema de risc si nu de lichiditate”.

Banca a mentinut lichiditatea la un nivel confortabil in 2008, raportul dintre credite si depozite fiind de 93%. Portofoliul de imprumuturi al bancii e solid, in conditiile in care ING Bank nu a avut nicio pierdere pe segmentul de creditare in 2008, conform declaratiilor lui Negritoiu. Nivelul provizioanelor constituit anul trecut a fost mic, iar in 2007 nivelul acestora a fost 0.

Creditarea va fi in 2009 dependenta de atragerea de resurse de pe piata locala, a mentionat Negritoiu, care a precizat ca lichiditatile la care bancile vor avea acces sunt puse sub semnul intrebarii, date fiind actualele conditii ale mediului economic.

Riscul asociat creditarii ar putea fi scazut daca autoritatile ar atrage un imprumut extern, in condiitile in care acesta ar putea creste increderea in piata locala. Cresterea increderii ar putea scadea riscul asociat pietei locale, atat la nivel macroeconomic si la nivel microeconomic.

Negritoiu a sugerat ca autoritatile ar putea de asemenea recurge la stabilirea preturilor de piata pe diverse segmente, in conditiile in care bancile sunt fortate sa isi stabileasca dupa propriile evaluari costurile de risc.

Banca are in vedere totodata reducerea costurilor, in conditiile in care doreste sa-si mentina competitivitatea, dar si pentru mentinerea unui rapot bun costuri/venituri. „Cu atat mai mult cu cat veniturile ce pot fi generate in actuala perioada, marcata de incertitudini, sunt nesigure”, a declarat Albert Roggemans, directorul general adjunct al bancii.

Reteaua ING va trece in acest an printr-un proces de consolidare, iar extinderea „va lua un respiro la deschiderea de unitati, pentru a da mai multa substanta celor deja existente”, a mentionat Misu Negritoiu.

In 2008, banca isi propusese sa ajunga la o retea formata din 250 de unitati, dar extinderea s-a oprit la 215 de unitati, dintre care 180 dedicate segmentului retail si 35 pentru wholesale banking, acestea fiind deservite de 1.263 de angajati.

In schimb, banca nu va inchide in acest an unitati si nu va face concedieri, conform lui Misu Negrotoiu.

In ciuda cresterii sub tinta la nivelul retelei, institutia si-a mentinut obiectivul de a atinge un numar de 1 milion de clienti in 2010. Banca a avut anul trecut peste 8.000 de clienti IMM-uri si la circa 770.000 de clienti pe segmentul retail.

Profitul ING Bank Romania a crescut in 2008 cu 66%, pana la 106 milioane lei, in timp ce veniturile nete au inregistrat un avans de 55%, pana la 537 milioane lei.