- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nimeni nu stie nimic despre impozitul forfetar, care bate la usa. Ne asteapta o noua ordonanta-surpriza?

27 Sep, 00:01 • gecad.net
Consultantii fiscali, precum si surse din partea autoritatilor, au spus pentru DailyBusiness.ro ca nu stiu nimic despre celebrul impozit forfetar pe care guvernantii au promis initial ca il vor introduce de la 1 octombrie pentru a inlocui impozitul minim. Duminica, un deputat PD-L a declarat ca legea privind anularea impozitului minim va fi gata pe 15 octombrie. Consultantii se tem ca va aparea o noua ordonanta "surpriza", care va da bataie de cap mediului de afaceri.
Nimeni nu stie nimic despre impozitul forfetar, care bate la usa. Ne asteapta o noua ordonanta-surpriza?

Introducerea impozitului minim de la 1 octombrie a fost o informatie vehiculata in multe randuri de guvernanti, trei dintre acestia fiind Emil Boc, primul ministru, Mircea Toader, liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, precum si Sebastian Vladescu, fostul ministru de finante.

Duminica, Petru Calian, deputat PD-L, membru in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, a declarat intr-o conferinta de presa, ca actul normativ privind anularea impozitului minim va fi finalizat pana la 15 octombrie.

Forfetarul va lua forma unei taxe calculata in functie de domeniul de activitate al firmei, de zona de amplasare a acesteia si de capacitatea sa, si va fi impus firmelor cu potential evazionist.

Surse din partea autoritatilor, precum si expertii fiscali, care, in mod normal, trebuie consultati de legiuitori in luarea unei decizii, spun ca nu au mai auzit nimic de aceasta taxa in ultimul timp.

Consultantii se asteapta ca impozitul sa fie adoptat „in linie” cu targetul propus de minister, eventual intr-o forma care sa ridice multe semne de intrebare, deoarece aceasta a fost elaborata fara consultarea mediului privat.

O alta solutie la care ar putea recurge guvernanii ar fi sa se sfatuiasca totusi cu mediul privat, pentru a da legii o forma cat mai convenabila, ceea ce ar inseamna insa ca impozitul nu mai poate fi adoptat la 15 octombrie, pentru ca nu mai este destul timp pentru consultari.

Astfel, potrivit lui Dan Schwartz, managing partner in cadrul Scot & Company Consulting, autoritatile nu au mai consultat mediul de afaceri in privinta noii forme pe care ar urma sa o ia impozitul forfetar: „Camera de Comert Romano – Americana si alte organizatii din care fac parte nu au fost cooptata de autoritati in ultimul timp in acest sens”.

De altfel, surse din cadrul Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, institutia care ar trebui sa implementeze impozitul, au declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu au mai auzit nimic in ultimul timp despre aceasta taxa.

„Proiectul pe care autoritatile l-au intocmit acum catva timp nu stabilea clar domeniile carora li se va aplica forfetarul si nici modul in care va fi calculat acesta”, a spus Dan Schwartz.

In opinia sa, impozitul forfetar va putea fi introdus doar printr-un efort financiar considerabil, care va depasi cu mult sumele care vor putea fi colectate prin aceasta taxa.

In schimb, partea buna a masurii promise de autoritati va fi ca prin forfetar se va elimina impozitul minim „care a distrus deja o multime de firme si continua inca sa faca victime”, spune Dan Schwartz.

Guvernantii nu au mai pomenit insa nimic de forfetar in ultimul timp, asa ca, in opinia lui Dan Schwartz, vom avea de a face cu un nou impozit introdus prin ordonanta de urgenta, asa cum s-a intamplat cu multe prevederi fiscale in trecut, si care, pentru ca au fost elaborate in pripa, au fost incomplete si au trebuit refacute.

Anisoara Badiu, managing partner al firmei de consultanta fiscala 3B Expert, spune ca este foarte probabil ca vinerea viitoare impozitul forfetar sa fie introdus de autoritati, sarind peste consultarile care trebuiau sa mai aiba loc cu mediul privat.

Expertul fiscal atrage insa atentia asupra problemelor pe care le ridica firmelor introducerea unei noi taxe, deoarece modificarile legislative dese nu creeaza un mediul de afaceri predictibil pentru dezvoltarea afacerilor.

„Este imposibil ca intr-un singur an sa ai si impozit pe profit, si impozit minim, si impozit forfetar. Sunt expert fiscal din anul 1990, dar modificari dese ca in timpul acestei guvernari nu am mai intalnit”, spune Anisoara Badiu.

Marius Stancescu , managing partner al firmei de consultanta fiscala, audit si contabilitate Moore Stephens Riff, spune la randul sau ca nu a mai auzit nimic despe impozitul forfetar in ultimul timp.

Consultantul fiscal spune insa ca recenta remaniere a determinat guvernantii sa amane o parte din consultarile publice pe proiectele de lege.

„De exemplu, pe site-ul ministerului exista un draft cu privire la unificarea bazei de calcul care era supus spre dezbatere publica si care, imediat dupa ultima remaniere (de la inceputul lui septembrie – n.r.), a fost retras, la ordinul premierului”, a spus Stancescu.