- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Noutatile pietei bancare din saptamana 11-15 aprilie

15 Apr, 17:36 • adrian.mihaltianu
Bancile de pe piata locala s-au axat in saptamana 11-15 aprilie pe creditele pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), dar si pe imprumuturile ipotecare, ca alternative la programul Prima Casa.
Noutatile pietei bancare din saptamana 11-15 aprilie

Raiffeisen Bank a anuntat ca va acorda IMM-urilor imprumuturi 102,5 milioane de euro pentru finantarea investitiilor si a capitalului de lucru, creditele fiind garantate cu fonduri europene.

Facilitatea se adreseaza companiilor care au maxim 50 de angajati si o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro. Valoarea maxima a unui credit poate fi de 1,025 milioane de euro. Creditele sunt disponibile atat in lei cat si in euro pana pe 31 martie 2013.

Perioada de rambursare este intre 1 si 6 ani.

Tot pentru IMM-uri, Alpha Bank ofera noi facilitati atasate pachetului Alpha IMMturism. Lansat in urma cu un an, pachetul se adreseaza agentiilor de turism, hotelierilor, dar si altor entitati cu activitatea de turism.

Astfel, incepand din aceasta saptamana, pentru companiile care achizitioneaza pachetul Alpha IMMturism, comisionul pentru platile in valuta este redus cu pana la 40% fata de valorile standard.

De asemenea, banca nu percepe taxa de administrare a contului curent sau comision pentru platile in lei, iar tranzactiile prin POS-urile instalate de hoteluri si agentii de turism au un tarif preferential, iar accesul la serviciul de internet banking este gratuit.

Millennium Bank a lansat un credit ipotecar cu beneficii comparabile cu cele ale creditului Prima Casa. Avansul minim este de numai 10%, iar marja aplicata peste Euribor/Robor la trei luni incepe de la 5%, in functie de valoarea finantata si de optiunea clientului de a-si transfera venitul la banca.

De exemplu, un Credit Ipotecar de 40.000 de euro, contractat pe 30 de ani, de un client care isi transfera salariul la banca, are dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,81%, iar rata lunara este de 255 de euro.

Banca a folosit in intregime plafonul de 6,5 milioane de euro acordat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru credite Prima Casa.

Totodata, Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat o alternativa de finantare la Prima Casa 3 pentru clientii care nu mai pot astepta urmatoarea etapa a programului guvernamental „Prima Casa”.

Avansul este de 15%, iar perioada de creditare variaza intre 5 si 30 de ani.

Creditul Prima Casa de la BCR se adreseaza clientilor care au depus deja documentatia, dar nu mai pot astepta lansarea programului Prima Casa 4 datorita faptului ca antecontractele de vanzare-cumparare incheiate expira in foarte scurt timp”, a declarat Stefan Coroianu, director executiv Directia Managementul Produselor Retail, BCR.

Creditul BCR are ca destinatie achizitia de locuinte finalizate, valoarea acestuia situandu-se intre 5.000 euro si 66.500 euro, in functie de anul constructiei locuintei achizitionate.

Alpha Bank Romania lanseaza o noua oferta promotionala dedicata persoanelor fizice care aleg sa economiseasca la un termen special. Astfel, banca plateste pana pe 20 mai o dobanda de 7,2 5% pe an la depozitele in lei cu scadenta la 84 de zile constituite de clientii individuali, cu 0,5 puncte procentuale peste bonificatia standard.

Pentru sumele in euro, Alpha plateste o dobanda de 4,35% pe an, cu un sfert de punct peste dobanda standard. La economiile in dolari, dobanda este de 3,5% pe an.

Facturile Romtelecom se pot plati si prin Intesa Sanpaolo Bank Romania. In acest caz, facturile pot fi platite in numerar sau prin ordin de plata in sucursalele bancii, precum si prin intermediul serviciului de internet banking. Anterior, clientii operatorului telecom isi puteau achita facturile doar prin debit direct la Intesa.