- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

O „reforma olandeza” ar putea urca piata asigurarilor private de sanatate pana la 5 mld. euro

09 Jun, 15:45 • adrian.mihaltianu
In cazul in care Romania ar face o reforma a sanatatii asemanatoare cu cea din Olanda, unde sectorul medical este administrat aproape integral de mediul privat, piata asigurarilor private de sanatate ar putea ajunge la 4-5 miliarde de euro, a declarat Carmen Radu, directorul general adjunct al Eureko Asigurari.
O reforma olandeza ar putea urca piata asigurarilor private de sanatate pana la 5 mld. euro

In 2010, piata asigurarilor private de sanatate din Romania era sub 10 milioane de euro.

„Exista deja mai multe modele de reforma si sunt pe masa acolo unde trebuie. Experti in domeniu avem, dar ne lipseste vointa politica. Fara vointa politica noi putem crea multe propuneri, dar ele vor ramane in faza de propunere”, a spus Radu in cadrul conferintei „Reforma sanatatii la analiza”, organizata de Eureko si Mediafax.

In ceea ce priveste modelul reformei ce va fi aplicat in Romania, exista mai multe scenarii, dar trebuie adaptat, sa se tina cont si de specificul tarii, de mentalitatile oamenilor si altele.

„Va conta foarte mult de cum se va imparti pachetul de baza de servicii medicale, ce beneficii va dori statul sa acopere in continuare, ce beneficii ar trebui sa acopere asiguratorii privati prin asigurarea complementara si abia apoi putem vorbi cat ar fi costul suplimentar pentru clientii sistemului de sanatate”, a mai spus oficialul Eureko.

„Pana atunci nu putem decat sa facem un calcul total. Cam cat ar putea fi aceasta piata daca ea s-ar duce catre modelul olandez, unde propriu-zis asiguratorii privati administreaza tot. Putem adauga cat este bugetul in acest moment, cat este piata de asigurari de sanatate si serviciile medicale private accesate de cetatenii Romaniei si probabil ca vom ajunge undeva la 4-5 miliarde de euro. Acesta este potentialul unei piete administrate privat de sanatate daca s-ar merge pe un model radical”, a mentionat Carmen Radu.

Reforma sanatatii din Olanda a durat 10-15 ani.

Frans van Der Ent, country manager al Eureko Romania, a precizat piata asigurarilor private de sanatate din Olanda depaseste 50 de miliarde de dolari, reprezentand 10% din produsul intern brut (PIB) al tarii.

„Reforma trebuie sa inceapa si in Romania”, a subliniat Frans van Der Ent.

Carmen Radu a specificat ca reforma sanatatii va fi una din cele mai complexe reforme facute de stat. „Vorbim de o reforma care va avea impact asupra tuturor locuitorilor, peste 20 de milioane de oameni”.

Ea a adaugat ca asiguratorii pot administra o parte sau total sistemul de sanatate.

Potrivit acesteia, in prezent piata asigurarilor private din Romania este intr-o faza incipienta deoarece oamenii nu-si permit doua plati – una la stat si alta la privat.

„Vorbim de o reforma care va dura ani de zile, dar trebuie sa avem curajul sa o incepem”, a subliniat Radu.

In prezent, mai multe companii de pe piata locala ofera asigurari private de sanatate, printre care Eureko, Signal Iduna, ING Asigurari de Viata, Axa Asigurari, Alico, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Asigurari, Grawe si altele.