- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Of-ul englezilor care fac lobby in Romania: \”E foarte usor sa ajungi la guvernanti, dar nu te asculta nimeni. Coruptia are arome diverse\”

15 Oct, 00:01 • gecad.net
In Romania este foarte usor sa ajungi la guvernanti si sa faci lobby, dar nimeni nu te asculta, a spus in cadrul unei conferinte de presa Raymond Breden, vicepresedinte al Camerei de Comert Britanica - Romana din Romania (BRCC), care a precizat ca marea problema a investitorilor de la noi este neclaritatea legilor.
Of-ul englezilor care fac lobby in Romania: \E foarte usor sa ajungi la guvernanti, dar nu te asculta nimeni. Coruptia are arome diverse\

„Cu toate astea, nu ma voi opri sa fac lobby, pentru ca este mai bine sa discuti decat sa privesti si sa nu faci nimic”, a mai spus Breden.

Potrivit acestuia, normele care ar trebui sa explice reglementarile intra de multe ori in contradictie cu insasi legislatia, ceea ce deruteaza si mai mult oamenii de afaceri. „Vrem reguli clare si consistente, pe care sa le inteleaga toata lumea”, a mai spus Breden.

O masura prin care ar putea fi incurajate investitiile este simplificarea Codului Muncii si oferirea de scutiri de taxe care ar incuraja crearea de noi locuri de munca, a spus Brian Davies, presedintele BRCC.

„In Marea Britanie guvernul recunoate ca IMM-urile sunt o parte importanta a economiei, asa ca micile intreprinderi sunt scutite de la plata contributiilor sociale pentru primii 10 angajati, pe o perioada de 12 luni”, a completat Davies.

In Romania exista facilitati similare pentru companiile care angajeaza tineri absolventi, insa regulile sunt destul de inflexibile, in conditiile in care „se cere companiilor sa mentina cel putin o anumita perioada angajatul, ceea ce este un blocaj”.

Coruptia, care are in Romania „arome diverse”, ce iau fie forma favorizarii rudelor sau prietenilor, fie pe cea a utilizarii pozitiilor influente, potrivit lui Brian Davies, ar putea fi combatuta prin pedepse aspre, cum se intampla in Marea Britanie. Potrivit legislatiei in vigoare, daca o companie britanica ofera mita intr-o tara straina, chiar daca nu va fi pedepsita de legislatia de acolo, risca sa primeasca o pedeapsa importanta in Marea Britanie.

In primele sapte luni ale anului, investitiile directe ale Marii Britanii in Romania au scazut cu 36%, pana la 1,9 miliarde euro, comparativ cu 2,9 milarde in aceeasi perioada a anului trecut, Marea Britanie fiind pe locul zece in topul investitorilor din Romania.

Marea Britanie nu este unul din cei mai importanti investitori locali din Romania din cauza diferetelor culturale dar si a nivelului de taxare din Marea Britanie, spun investitorii din aceasta tara.

Italia, Franta si Germania sunt cei mai mari parteneri comerciali ai Romaniei, pentru ca primele doua au relatii traditionale cu romanii, precum si similaritati de limba, ceea ce le creeaza un avantaj cultural, a spus Lordului Lamont of Lerwick, presedinte de onoare al BRCC. Pe de alta parte, Germania este cel mai mare exportator din UE.

Investitiile britanice in Romania au un nivel relativ redus si din cauza taxelor foarte mari din Marea Britanie, care determina multe companii britanice sa isi declare sediul in tari cu o fiscalitate mai permisiva. Astfel, unii investitori britanici apar in statisticile din Romania ca apartinand unor alte tari.

„In ultimul timp, Marea Britanie si-a dat seama ca fiscalitatea excesiva este o problema pentru oamenii de afaceri, iar taxele au inceput sa scada”, a spus Raymond Breden.

In 2009, importurile Marii Britanii din Romania au totalizat 757 milioane lire (circa 850 milioane de euro), in scadere cu 3,4% fata de anul anterior.

Tot anul trecut, exporturile Marii Britanii catre Romania au totalizat 661,61 milioane lire (circa 750 milioane euro), in scadere cu 10,3% fata de anul anterior.