FINANTE-BANCI

Oficialii BCR replica guvernatorului BNR: Romanii au luat credite de consum pentru a trai decent. Nu a fost un exces, ci un pas necesar

03 decembrie 2010, ora 01:01, autor(i): Raluca Florescu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
op2.jpg
Finantarea consumului a fost necesara pentru ca romanii sa ajunga sa traiasca decent, a spus Oana Petrescu (foto), vicepresedintele Bancii Comerciale Romane, dand astfel o replica lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a criticat recent bancile pentru ca in perioada pre-criza au finantat consumul si nu investitiile, ceea ce nu a ajutat dezvoltarea economiei.
Guvernatorul a sugerat ca sumele mari de bani virate catre consum si nu spre investitii nu au permis economiei sa se dezvolte pe baze sustenabile, asa incat piata locala a fost puternic afectata de criza.

Insa, a remarcat Oana Petrescu, vicepresedintele BCR responsabil de divizia retail, bancile au reactionat doar la cerere, iar indatorarea populatiei a fost un pas normal.

Pentru a se incuraja si creditarea pentru investitii, era nevoie ca acele investitii sa existe. La nivel macroeconomic ar fi trebuit create conditii pentru dezvoltarea economiei si sa se investeasca de exemplu in proiecte pentru infrastructura. Astfel, pe langa consum, ar fi avut loc si reforme structurale, considera Oana Petrescu.Vicepresedintele BCR este de parere ca piata banca locala este competitiva. Astfel, daca in statele din jur cel mult 4-5 banci deservesc 90% din clientela bancara, la noi exista circa 12 banci care isi impart 90% din clientela.

Oana Petrescu crede insa ca bankingul local ar putea deveni mai eficient, ceea ce ar permite totodata scaderea costului creditelor. Bancile au trecut deja printr-un efort de restructurare care in cazul BCR a inclus schimbari la nivelul operatiunilor de back office, care au fost in mare parte centralizate, a spus Christian Bruckner, COO al BCR.

Efectul concurentei la nivel de costuri a fost resimtit destul de puternic de BCR. Banca a pierdut din portofoliu credite imobiliare de peste 120 de milioane de euro pe care clientii au ales sa si le refinanteze la alte banci, a declarat Dominic Bruynseels, CEO BCR.

Seful BCR este de parere ca bancile ar trebui sa isi modifice modelul de business, de la unul concentrat pe vanzarea anumitor produse la unul orientat spre nevoile clientului.

Primele semne de revenire din criza au aparut

Primele semne de redresare economica a pietei locale au aparut deja, cel mai bun exemplu fiind evolutia exporturilor, care la finele lui octombrie depasisera ca valoare pe cele inregistrate la finele lui octombrie 2008, cand efectele crizei erau inca prea putin resimtite, au spus oficialii BCR.

Potrivit lui Bruynseels, BCR a continuat sa acorde finantari catre companii in perioada crizei, ponderea acestora crescand in totalul creditelor acordate. In schimb, finantarile retail s-au redus, dupa ce in perioada pre-criza cunoscusera o crestere alerta.

Unul dintre planurile BCR pentru aceasta perioada era listarea la bursa, dar Bruynseels considera ca piata nu prezinta conditii bune pentru aceasta miscare.

Grupul BCR a raportat in primele noua luni din 2010 un profit net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 494,5 milioane de lei (117,7 mil. euro), mai mic cu 29,3% fata de sfarsitul lunii septembrie 2009 in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, a scaderii veniturilor din comisioane si a scaderii rezultatului net din tranzactionare.

BCR este cea mai mare banca locala ca marime, detinand active in valoare de 70,5 miliarde de lei. Banca are circa 4,3 milioane de clienti si o retea formata din 667 de unitati in care lucreaza aproximativ 8.500 de angajati.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
manoliu a spus:
03/12/2010 02:10
Unde sunt banii Piraeus Bank?
Firma SOCRATE XXI SRL infiintata de clanul MURARIU ADRIANA, DAN si ANDREI au fabricat credite la mai multe banci cu ajutorul directorilor din banci, sunt profitorii si beneficiarii creditelor.
De asemenea, au facut credite in numele unor persoane fara stirea si acordul lor, folosindu-se de actele lor de indentitate, dar tot cu acordul si stirea directorilor de banci, mai ales CREDITE DESCOPERIT DE CONT.
 
Adrian Popescu a spus:
03/12/2010 22:29
Bancle au reactionat la cerere ??? Cererea asta sau mai bine zis aceea nu o a creat oare bancile prin reclama ordinara care a atins exact ceea ce trebuia la romanul de rind ; prostia , fudulia si gradul scazut de needucare economica ! Asa au inteles bancile sa faca profit , pe prostia si fudulia romanilor . Ce ziceti oameni buni , cit de moral este sa actionezi asa de dragul profitului ? Romanii au luat credite de consum ca sa traiasca decent ??? Ceea ce te poate ajuta sa traiesti decent este NUMAI munca . Ori in Romania , in general nu se prea munceste , mai mult se fac invirteli din care sa iasa bani multi si repede. Profesorii de economie din scoli si bineinteles parintii oare de ce nu isi invata copiii ca pentru a obtine ceva pe lumea asta trebuie sa actionezi mai ales moral si mai apoi legal ? Si mai ales trebuie sa ai rabdare ( care trebuie cultivata ca virtute ) . De ce oare nici noi ca popor dar nici guvernantii nostrii nu actioneaza asa fel incit sa fim o natie educata , sanatoasa , si numeroasa ??? Pentru ca astea toate fac ca o natie sa fie puternica . Dar oare cine ne vrea puternici ? Americanii .....sau uniunea europeana .....
 
Razboiul economic cu Dl Isarescu comandant pe linie de inginerie monetara a spus:
20/12/2010 14:22
Constructia palatelor in care isi desfasoara activitatea bancilor s-a facut cu multi ani in urma cu scopul elucidat de profetii biblici " cand camataria ajunge la un nivel inalt, atunci incepe razboiul" Banii sunt furati de oculta mondiala la ordin. Aici, in acest articol, se arunca praf in ochii publicului cu gainarii . Sa nu uitam ca finantele bancare au un fel de "stiinta" care este predata in universitati de multa vreme,deci bancherii nu sunt niste necalificati care nu stiu ce fac iar rezultatul de azi nu putea fi un rezultat in uma activitatii stiintifice.. Marii bancheri sunt santajati de catre m a r s -onerie sa dea banii. Se presupune ca sefii de la nivel inalt din banci au facut un fel de troc " dau numai daca iau si ei ceva bonusuri", macar cu atat sa se aleaga. Mars-oneria nu poate fi de incredere, se foloseste de oricine apoi ii preda spre pedepsire daca asta devine convenabil. Se pare ca Mars-oneria se lupta tare pentru ridicarea imperiului ov-reilor si are nevoie de parale serioase tot timpul si de tinerea ascultare a maselor prin orice metoda. Se pare ca cea mai sigura metoda are 4 cai :
1. modificarea ritualurilor religioase ( oamenii se roaga gresit inspre propria decadere sau nu se roaga deloc )
2. acapararea banilor populatiei
3. acapararea masinii de propaganda
4. acapararea partidelor politice.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 28 Ianuarie 2022, 10:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter