- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oprescu, Alpha: Piata imobiliara se va relansa atunci cand locuintele noi vor fi cumparate

14 Sep, 10:07 • Redactia DailyBusiness
Piata imobiliara se va relansa atunci cand dezvoltatorii vor gasi clienti pentru proiectele realizate in ultimii 2 ani, in conditiile in care programul "Prima Casa" este insuficient, deoarece finantarea este folosita cu precadere pentru case vechi, considera Sergiu Oprescu (foto), presedintele Alpha Bank, citat de Mediafax.
Oprescu, Alpha: Piata imobiliara se va relansa atunci cand locuintele noi vor fi cumparate

In ceea ce priveste „Prima Casa”, seful Alpha Bank Romania spune ca au existat cateva efecte pozitive ale programului, printre care stabilizarea preturilor, aflate inainte pe o panta descendenta, pe segmentul imobiliar si premisele crearii unei piete secundare mai active in domeniul imobiliar.

„Totusi, programul nu este suficient, pentru ca foarte putine din cererile primite au fost directionate catre constructiile noi. In cadrul programului, se utilizeaza foarte putine fonduri pentru a cumpara dezvoltarile imobiliare realizate in ultimii doi ani, care sunt cele care ar putea cu adevarat sa relanseze piata imobiliara”, a declarat Sergiu Oprescu.

Totodata, el a aratat ca banii luati prin programul „Prima Casa” sunt folositi in special pentru cumpararea de locuinte vechi, in conditiile in care majoritatea apartamentelor nou contruite se situeaza in Bucuresti, iar preturile acestora sunt, probabil, mai mari decat limita impusa, de 60.000 euro.

„Alpha Bank a primit peste 1.000 de cereri pentru „Prima Casa”, iar din acestea, cateva sute au fost aprobate de banca si se afla in diverse stadii de analiza la Fondul de Garantare. Cererile primite reprezinta peste 50% din cota repatizata pentru banca, de 69 de milioane de euro”, a spus presedintele executiv al Alpha Bank.

El estimeaza, dupa analiza dinamicii cererilor, ca plafonul alocat bancii in programul „Prima Casa” se va epuiza inainte de finele anului.

„Daca analizez situatia din perspectiva birocratica, a capacitatii de a trage efectiv banii, cred ca trebuie sa mai optimizam putin fluxurile dintre banci si Fond, sa scurtam timpii de raspuns, pentru a trage intregul plafon alocat pana la sfarsitul anului”, a continuat Oprescu.

Soldul creditelor acordate de Alpha Bank Romania a inregistrat in primul semestru un avans de 14% fata de perioada similara din 2008, la 4 miliarde de euro.

Totusi, valoarea imprumuturile ipotecare a crescut cu 37% in perioada mentionata, la 767 milioane de euro.

La sfarsitul lunii iunie, Alpha Bank avea o cota de piata in ceea ce priveste creditele de 8,3%.

Grupul elen Alpha Bank este, din 2005, actionarul majoritar al bancii, care si-a inceput activitatea in anul 1994.