- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Perechea euro/dolar, favorita jucatorilor pe curs. Vezi pe ce ai putea paria in 2011

10 Jan, 00:02 • gecad.net
Perechea euro/dolar a fost preferata de jucatorii pe curs valutar in 2010, datorita castigurilor mari pe care le-a generat, spun traderii locali care sunt de parere ca evenimentele care vor "incinge" piata valutara in 2011 sunt miscarile bancilor centrale mari si eventualele crize ale datoriilor publice.
Perechea euro/dolar, favorita jucatorilor pe curs. Vezi pe ce ai putea paria in 2011

Potrivit unei statistici Deltastock, cea mai mare variatie a cotatiilor legate de euro si de dolar din 2010 a fost cea a perechii euro/dolar australian, moneda europeana depreciindu-se cu 17,6% fata de cea australiana. Aceasta a fost urmata de perechea dolar euro/rand sudafrican, moneda sudafricana apreciindu-se cu 16,5% fata de cea europeana pe parcursul anului, iar pe locul trei se afla perechea euro/yen japonez, moneda europeana depreciindu-se cu 15,3% fata de cea japoneza in 2010.

Perechea euro/dolar nu se afla in top ca amplitudine a variatiei (pe parcursul anului, dolarul s-a apreciat fata de euro cu circa 8%), dar a fost cea mai utilizata de jucatorii locali datorita fluctuatiilor sale mari pe termen scurt, foarte profitabile pentru jucatorii locali, acestia alegand perioade mici de trazactionare „de la speculatii intra-day, la pozitii mentinute cateva zile”.

Cei cativa clienti care nu apeleaza la tranzactii intra-day sau pe perioada de cateva zile „sunt fie scalperi (deschid si inchid pozitii pe intervale foarte mici de timp – 5, 10, 15 minute), fie sunt position traderi care urmaresc o pozitie deschisa timp de cateva saptamani sau luni”, explica Iulian Rizea, branch manager Deltastock Romania.

„Dintre clientii care folosesc platformele oferite de Deltastock (Delta Trading si MetaTrader 4) in proportie de 75% tranzactioneaza perechi valutare. Dintre perechile valutare tranzactionate, peste 50% sunt orientate catre euro/dolar.
Pe locul doi se afla perechile valutare majore precum lira sterlina/dolar, sau dolar american/yen japonez, iar pe locul trei se afla, cumulate, toate celelalte perechi valutare”, potrivit lui Iulian Rizea, branch manager al casei de brokeraj Deltastock Romania.

In cadrul casei de brokeraj X Trade Brokers, perechile cele mai tranzactionate au fost de asemenea euro/dolar american si lira sterlina/dolar american – care au avut o volatilitate care a facut deliciul investitorilor, spune la randul sau Claudiu Cazacu.

Ce perechi ar putea incinge ringul de trading in 2011

Indiciile pe care traderii le folosesc atunci cand iau decizia de trazactionare sunt in special evolutiile macroeconomice. Spre exemplu, intarirea dolarului fata de euro in prima parte a anului s-a produs datorita crizei din Grecia, din vara insa moneda americana intrand intr-o faza de scadere, din cauza unei politicii monetare mai relaxate a americanilor.

„Criza din Grecia, al carei deficit bugetar a fost in 2009 cu mult peste cel estimat anterior, generand teama unei intrari in incapacitate de plata, a lovit puternic Euro in prima parte a anului. Dolarul insa a inceput sa piarda teren in cursul verii, pe seama unei politici monetare deschisa catre injectarea de noi lichiditati in sistem in SUA. Reaprinderea ingrijorarilor in Irlanda si ulterior in Portugalia si Spania, impreuna cu situatia din Coreea au afectat din nou Euro si au creat oportunitati pentru dolar in ultimele luni ale anului”, explica Claudiu Cazacu.

Pentru 2011 traderii anticipeaza un nou an cu fluctuatii valutare puternice generate in special de posibile crize ale datoriilor publice si deficitelor bugetare.

„Cred ca in anul 2011, in contextul mentinerii amenintarii datoriilor suverane si a deficitelor bugetare, va continua asa zisul razboi valutar. Statele vor incerca sa foloseasca la maxim orice parghie pentru a produce o imbunatatire a situatiei economice, iar moneda nationala este una dintre parghii. Este posibil sa vedem, in continuare, miscari intense ale perechilor valutare pe parcursul anului 2011”, este de parere Iulian Rizea.

Alte elemente dupa care se pot orienta traderii cand iau deciziile de a paria pe curs sunt miscarile marilor banci centrale.

„Perechea euro/dolar american va urma directiile majore ale politicii monetare Fed, apreciindu-se in cazul unor noi achizitii de active din partea acesteia, si depreciindu-se in cazul unor reaprinderi ale ingrijorarilor privind Portugalia, Spania si eventual Italia si Belgia”, spune Claudiu Cazacu.

Sfaturi pentru jucatori de la profesionisti

Desi par foarte tentante prin castigurile pe care le promit, tranzactiile valutare nu sunt la indemana oricui, spun profesionistii.

„In general statisticile spun ca 70% dintre clienti au sold negativ, 20% mentin aproximativ acelasi sold de la inceputul activitatii de tranzactionare iar 10% au un sold pozitiv fata de momentul inceperii tranzactionarii”, potrivit lui Iulian Rizea.

Lipsa unui plan de tranzactionare bine pus la punct, impactul prea mare al emotiilor, dificil de stapanit mai ales la inceput, si insuficienta informare atat in domeniul analizei tehnice cat si in cel al analizei fundamentale, sunt principalele greseli pe care le fac traderii locali, crede Cazacu.

Iata cateva sfaturi pe care Iulian Rizea le da traderilor, pornind de la experienta sa si de la greselile pe care le-a observat cel mai adesea la traderi:

Pentru inceput, cel mai important este sa te mentii in piata – Primul obiectiv al unui client este sa se mentina in piata (sa invete sa se fereasca si sa controleze riscurile), ulterior trebuie sa incerce isi imbunatateasca constant randamentul.

Fixeaza o limita maxima pentru pierderi – Inainte de a deschide contul de tranzactionare este foarte important sa fie stabilita suma maxima care poate fi pierduta si care sa nu afecteze situatia financiara personala.

Fixeaza o strategie clara pe care incearca sa o urmezi indeaproape– Sa aiba o strategie de administrare a riscului si o strategie de tranzactionare. Sa incerce in mod constant sa respecte strategiile stabilite initial.

Experinta se capata in timp – Faptul ca o persoana cunoaste bine piata nu conduce neaparat la concluzia ca poate genera profit. In functie de gradul de implicare al fiecaruia, se poate dobandi un nivel mediu de cunostinte in 1-3 ani.