- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata asigurarilor ar putea urca la peste 2 mld. euro dupa aderare

19 Dec, 15:01 • Redactia DailyBusiness
Piata asigurarilor ar putea atinge, anul viitor, un nivel al primelor subscrise de 2-2,2 mld. euro, daca isi va mentine ritmul de crestere inregistrat in acest an, potrivit presedintelui BCR Asigurari, Mihail Tecau.
Piata asigurarilor ar putea urca la peste 2 mld. euro dupa aderare

La finele acestui an, afacerile companiilor de asigurari din Romania se vor ridica la 1,6 miliarde de euro, in crestere cu peste 30% comparativ cu nivelul de 1,22 miliarde de euro inregistrat la sfarsitul lui 2005.

„Ritmul de crestere, de anul acesta, al industriei asigurarilor va continua si in 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cand piata ar putea ajunge la un volum al afacerilor de 2-2,2 miliarde euro”, a declarat Mihail Tecau, citat de NewsIn.

El sustine ca pana in 2011, piata romaneasca a asigurarilor ar putea atinge un nivel de 5-6 miliarde de euro.

Investitiile totale pentru capitalizarea societatilor de asigurari din Romania s-au ridicat, in 2006, la 115 milioane euro.

„Ar fi nevoie si in 2007 de o capitalizare a societatilor de asigurari de pe piata romaneasca, cel putin la nivelul anului 2006, de peste 100 milioane euro”, a spus reprezentantul BCR Asigurari.

„Dupa aderare, in Romania vor veni societati de asigurari foarte importante, datorita faptului ca va deveni foarte usor sa isi deschida sucursale. Piata asigurarilor din Romania nu este foarte stabila si avem, in acest moment, un grad mai redus de concentrare a afacerilor din zona asigurarilor”, a mai afirmat Tecau.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au avertizat, la randul lor, ca piata romaneasca ar putea fi invadata de asiguratori straini, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Companiile de asigurare straine vor putea intra pe piata fara autorizare din partea CSA, ci doar prin simpla notificare a comisiei. In aceste conditii, CSA nu va putea rezolva nici reclamatiile clientilor.

Potrivit presedintelui CSA, Angela Toncescu, tarile din jur care au aderat la Uniunea Europeana inaintea Romaniei s-au confruntat cu o crestere puternica a numarului de companii de asigurari, prin intrarea jucatorilor straini. Astfel, in Slovacia la un an si jumatate dupa aderarea la UE intrasera pe piata de asigurari 329 de companii straine, in Slovenia 320, iar in Ungaria 324 de companii.

Nu toti asiguratorii isi fac probleme in legatura cu aderarea

Concurenta companiilor straine nu va afecta foarte mult piata romaneasca a asigurarilor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, considera presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania, Cristian Constantinescu, care este si director general al Allianz Tiriac, primul jucator de pe piata.

„Asigurarile vor reprezenta dupa aderare una dintre cele mai putin afectate piete din Romania. Dat fiind ca asigurarile auto au cea mai mare pondere in piata, pentru a avea succes este nevoie de prezenta locala adica de o buna cunoastere a pietei si de o reprezentare teritoriala masiva, lucruri care vor fi dificil de realizat de companiile straine cel putin la inceput”, sustine Cirstian Constantinescu, citat de NewsIn.

„Pe de alta parte cele mai multe daune si cele mai multe reclamatii in Romania apar tot la asigurarile auto. In aceste conditii romanii care vor avea daune si reclamatii pe asigurarile auto fata de o compani straina vor trebui sa se adreseze institutiile de supraveghere din statele de unde provin acele companii straine. Asta va implica dificultati de limba si numeroase costuri suplimentare cum ar fi angajarea unui avocat strain, deci consider ca romanii vor vrea sa evite aceste probleme”, a mai spus Constantinescu.

In ceea ce priveste preturile, asiguratorii romani vor fi favorizati intrucat practica in multe cazuri preturi sub media europeana.

Singurul segment unde preturile romanesti sunt aliniate celor din UE este cel al asigurarilor auto, unde in plus, valoarea daunelor este dubla fata de media europeana.

„Pretul produselor de asigurare este legat si de calitatea acestora, iar o companie straina fara reprezentare teritoriala puternica si cu putini angajata si colaboratori nu va putea sigura aceasta calitate iar companiile romanesti vor iesi in castig”, a mai spus Constantinescu.

Companiile straine, in schimb, vor fi mai competitive la produse de asigurare cum ar fi asigurarile de bunuri pentru corporatii si asigurarile de raspundere civila ale managerilor de companii, produse care deocamdata nu sunt foarte bine reprezentate pe piata romaneasca.

„Estimez ca, piata asigurarilor de calatorie in strainatate se va reduce ca pondere ca urmare a liberalizarii circulatiei in interiorul UE si a aparitiei Cardului European de Asigurari de Sanatate. De asemenea vor disparea acele produse numite fronting, politele incheiate in Romania de companii straine prin intermediul unor companii locale la care raspunderea este asumata in totalitate de compania din strainatate”, a conchis Constantinescu.