- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Posta Romana: Sistem de bonusuri si plata facturilor la distanta pe cardul prepaid

16 Nov, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Cardul prepaid lansat anul acesta de Posta Romana sub sigla MasterCard va introduce, din decembrie, un sistem de bonusuri pentru cumparaturile efectuate la comercianti, si de anul viitor, posibilitatea de a efectua servicii de plata la distanta a facturilor, prin servicii de Internet si mobile banking, a declarat Alex Petrescu, director la Advanced Payment Solutions, unul din principalii furnizori europeni de carduri prepaid.
Posta Romana: Sistem de bonusuri si plata facturilor la distanta pe cardul prepaid

Fondurile disponibile pe cardurile prepaid sunt cele care au fost incarcate in prealabil de posesor pe card. Directorul APS a declarat ca produsul se adreseaza in special firmelor care doresc sa ofere carduri cadou angajatilor, precum si firmelor care vor o modalitate simpla de retribuire a angajatilor, care sa nu implice deschiderea unui cont curent. Cardul Posta Romana nu are atasat un cont curent, ci doar un cod IBAN.

Potrivit lui Alex Petrescu, pana la finele anului, inainte de sarbatorile de iarna, cardul va avea atasat un sistem de tip cashback, care presupune oferirea de bonusuri pentru cumparaturile efectuate folosind acest mijloc de plata.

Din februarie 2010, cu ajutorul cardurilor prepaid vor putea fi achitate facturi, prin Internet banking sau mobile banking. Tot din februarie, facturile vor putea fi achitate cu cardul prin POS-urile ce vor fi instalate in cadrul oficiilor postale.

Cardul, primul produs prepaid de pe piata locala, este disponibil in 90 de sedii din cele 7.000 ale Postei Romane. Potrivit lui Petrescu, pana in prezent au fost comercializate cateva sute de unitati.

„Daca am mentine rata medie de vanzare pe unitate postala de pana acum, am ajunge la 420.000 de clienti anual, in conditiile in care vanzarea s-ar realiza prin toate cele 7.000 de unitati postale”, a mentionat Petrescu.

Reprezentantul APS a declarat ca la inceputul lui 2010, reteaua de comercializare a cardului se va extinde la 1.000 de unitati postale, iar pana la finele anului viitor, aceasta s-ar putea dubla.

Costul unui card este de 18 lei, iar comisionul lunar al acestuia este de 9,95 lei. „Comisionul se achita doar in luna in care cardul este incarcat cu bani si acopera costul tuturor serviciilor disponibile, inclusiv a celor de plata la distanta pe care le vom introduce din februarie”, a precizat Petrescu.

Cardurile prepaid ataca piata transferurilor rapide

Prin intermediul cardului pot fi efectuate transferuri interne si internationale. Un posesor de card are dreptul la alte 4 carduri pentru acelasi cod IBAN, pe care le poate oferi rudelor sau prietenilor.

Pentru a efectua un transfer de bani in Romania prin intermediul cardului, acesta poate fi incarcat cu bani de la unul din cele 90 de oficii ale Postei Romane, unde este disponibil in prezent serviciul, banii putand fi ridicati in scurt timp de catre posesorul unui card similar, fie de la ATM, in schimbul unui comision unic de 5 lei, fie gratuit, de la oficiile postale incluse in program.

Cei care doresc sa trimita bani din alta tara unui posesor de card Posta Romana trebuie sa indice uneia din unitatile bancare din tara respectiva codul IBAN al cardului, pentru ca banii sa poata fi transferati, a explicat Petrescu.

Raiffeisen Bank este a doua institutie locala care a lansat in 2009 un card prepaid care permite transferul de numerar catre alti posesori ai cardului prin intermediul SMS-ului. Comisionul este zero pentru cel care trimite suma de bani, iar persoana care primeste banii achita 2 lei si 1% din suma primita.