FINANTE-BANCI

Premiera in Romania: Cum sa iti asiguri bicicleta in caz de furt

27 august 2014, ora 12:04 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bicicleta1.jpg
Un comerciant de biciclete din Romania introduce pentru prima data in Romania produs de asigurare a bicicletelor impotriva furtului, in colaborare cu o societate de profil.

Pasionatii mersului pe doua roti se straduiesc sa isi cumpere biciclete de marca pentru care platesc preturi considerabile. ôBijuteriileö pe doua roti ii atrag pe hoti ca un magnet.á Fenomenul nu e de azi, de ieri. Zilnic, zeci de tineri reclama furtul bicicletelor.

Reactia imediata este cel mai eficient lucru pentru a-ti recupera obiectul pierdut. Multi se gandesc sa reclame furtul la politie, insa de putine ori deznodamantul este unul fericit.

In acest context, comerciantul de biciclete Mos Ion Roata a lansat impreuna cu Grawe Romania un produs de asigurare a bicicletei anti-furt.



Ai o bicicleta noua, una second-hand, sau una custom in care ai investit suflet si bani si vrei sa iti protejezi investitia? Singura solutie eficienta este asigurarea bicicletei la furt si talharie, spun reprezentantii comerciantului.

Ce acopera asigurarea

Asigurarea acopera, conform conditiilor de asigurare, furtul bicicletei (noi saiu second hand), inclusiv accesoriile montate fix (partile componente). Nu sunt considerate accesorii si, prin urmare, nu sunt asigurate: genti si huse pentru bicicleta, scaune de copil, sticle, pompe, cosuri si accesorii electronice precum: ciclocomputere, sisteme navigatie, telefoane, player MP3, radio etc.
á
Asiguratorul plateste despagubiri pentru furtul bicicletei sau deposedarea utilizatorului acesteia prin talharie limitata doar pe teritoriul Romaniei.

áCe trebuie sa faci inaintea aparitiei evenimentului asigurat La parcarea bicicletei, utilizatorul trebuie sa se asigure ca si-a luat toate masurile de siguranta obisnuite, mai ales in timpul noptii sau pentru perioadele indelungate de neutilizare.
á
In stare de repaus, bicicleta trebuie blocata cu un dispozitiv antifurt functional. Dispozitivul antifurt trebuie sa asigure cadrul, roata din spate si corpul de care este asigurata bicicleta. Corpul de care este asigurata bicicleta trebuie sa fie solid, sa nu poata fi smuls sau taiat cu usurinta. Acest lucru poate fi omis doar daca bicicleta este parcata in mod corespunzator intr-o incapere incuiata care este utilizata exclusiv de utilizatorul bicicletei sau de membrii familiei acestuia sau de alte persoane ce traiesc in aceeasi gospodarie.

Atunci cand bicicleta se afla intr-o incapere incuiata a unei unitati de cazare este suficient ca dispozitivul antifurt sa asigure doar cadrul bicicletei si roata din spate. Ce trebuie sa faci in cazul producerii evenimentului asigurat In cazul producerii evenimentului asigurat, contractantul asigurarii trebuie sa ia urmatoarele masuri:
 • sa notifice imediat autoritatile competente (postul local de politie) din zona unde s-a petrecut fapta, precizand seria inscrisa pe cadrul bicicletei;
 • sa notifice asiguratorul in scris, in termen de 48 de ore, printr-o descriere exacta a faptelor si a masurilor luate.
Asiguratul este obligat sa ajute la stabilirea persoanei vinovate si recuperarea bicicletei furate.
Asiguratul trebuie sa depuna la dosarul de dauna procesul verbal de la politie + o cerere de despagubire.

Despagubirea in cazul in care suma asigurata este mai mica decat valoarea de achizitie a unei biciclete noi, la calculul valorii despagubirii se va lua in lua in considerare suma asigurata.

Pentru bicicletele noi, valoarea despagubirii se calculeaza ca fiind egala cu suma asigurata ľ fransiza.

Pentru bicicletele second-hand, valoarea despagubirii se calculeaza ca fiind egala cu suma asigurata ľ uzura ľ fransiza.

Uzura se calculeaza astfel:
 • Utilizarea pana la un an - nicio diminuare,
 • Pentru fiecare an suplimentar sau o parte a acestuia - 10%,
 • Dar nu mai mult de -á 50% din valoarea asigurata.
La calculul de mai sus se ia in considerare momentul achizitiei de nou a bicicletei (de catre asigurat sau de catre un proprietar anterior).

Despagubirea calculata conform celor precizate anterior va fi redusa cu valoarea fransizei de 20%. Asiguratorul nu achita despagubiri in cazul in care: Asiguratul este victima unui abuz de incredere privind bicicleta asigurata.

Prejudiciul este cauzat in timpul unor evenimente sau conditii speciale. Astfel de evenimente sau conditii speciale sunt considerate: tulburarile civile, razboaiele, cutremurele, inundatiile, accidentele nucleare si consecintele acestora;

Evenimentul asigurat este cauzat de o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu asiguratul sau cu utilizatorul ori i s-a permis accesul in gospodarie de catre una dintre persoanele amintite anterior.

Datele necesare emiterii unei polite de asigurare:
 • Datele asiguratului (cumparatorul bicicletei): nume, prenume, CNP, numar de telefon, adresa de email
 • Datele obiectului asigurarii: tip/model bicicleta, serie cadru
 • suma asigurata
 • Prima de asigurare = suma asigurata *cota de prima
 • Perioada asigurata = un an, incepand cu ora 0,00 a zilei urmatoare emiterii politei
Durata contractului Contractul de asigurare este incheiat pe un an; exista posibilitatea prelungirii contractului cu cate un an. sumele asigurate suma asigurata reprezinta valoarea bunului asigurat, calculat astfel:

Pentru bicicletele noi, cand la incheierea politei se prezinta factura de achizitie, suma asigurata este reprezentata de valoarea bicicletei inscrise pe factura, dar nu mai mare de 1.500 Euro (6.750 Ron).

Suma asigurata se va diminua in fiecare an cu uzura bicicletei astfel:
 • Utilizarea pana la un an - nicio diminuare,
 • Pentru fiecare an suplimentar sau o parte a acestuia - 10%,
 • Dar nu mai mult de -á 50% din valoarea asigurata.
Pentru bicicletele second ľhand, suma asigurata este reprezentata de valoarea declarata de asigurat, dar nu mai mare de 1.000 euro (4.500 de lei).

Prima de asigurare

Prima de asigurare minima acceptata pentru asigurarea bicicletelor pentru riscul de furt corespunde unei cote de prima de 10% din suma asigurata. Prima de asigurare minima este de 20 Ç (90 lei).

Reinnoirea politei

La reinnoirea politei pentru inca un an, se acorda o reducere de prima de 5% din prima calculata pentru anul anterior, in cazul in care nu s-au avizat sau platit daune.

Inspectia de risc

La emiterea politei de asigurare este necesara inspectia de risc. sunt necesare fotografii de ansamblu a bicicletei dar si fotografii de detaliu care sa surprinda componentele bicicletei si seria inscrisa pe cadru. Aceste fotografii vor fi facute de Colaborator.

In cazul in care asigurarea se incheie prin magazine on-line, clientul va fi raspunzator de efectuarea fotografiilor, iar acesta trebuie trebuie sa surprinda in fotografiile facute si un detaliu care sa probeze data efectuarii fotografiei (data trecuta in aparatul de forografiat, un telefon mobil in care sa fie vizibila data, etc).

Polita va fi emisa doar dupa verificarea fotografiilor de catre reprezentantii Asistentului in Brokeraj si confirmarea sumei asigurate de catre acestia.

Singura exceptie in care nu se solicita fotografii este cazul in care data incheierii asigurarii este aceeasi cu data facturii de achizitie de nou din magazinele specializate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 19 Septembrie 2021, 21:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter