FINANTE-BANCI

Romania-FMI, de la "nunta din interes" la un posibil divort: Partenerii se cearta pe bani

30 ianuarie 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Nunta.jpg
Relatia dintre Romania si FMI poate fi comparata cu o nunta din interes, in care ambii parteneri sunt cu gandul mai mult la banii stransi la petrecere. Dupa patru ani, "casnicia" plina de promisiuni (in mare parte neonorate) risca sa se termine cu un adevarat scandal, iar cei doi "parteneri" au ajuns sa se gandeasca la "divort".

Intr-o tabara se afla Romania, o "doamna" care desi a promis ca va "slabi" ca sa fie mai atractiva (reforme structurale), ca va renunta la vicii (platile clientelare) si ca isi va reduce cheltuielile (privatizari, subventii), nu s-a tinut mai deloc de cuvant. 

Fondul Monetar International, in rolul mirelui si “sponsorului” casniciei, a ajuns sa strambe din nas si pare sa nu mai aiba incredere in mariajul din interes, chiar daca a castigat bani buni din aceasta relatie (dobanzi, comisioane etc).

"Din moment ce ratezi mai multe tinte indicative, atunci banii care erau disponibili dupa a sasea evaluare nu ar mai putea fi trasi, desi acesta este un program preventiv, pana cand nu sunt aprobate cele trei derogari de la boardul FMI, adica in iunie", a declarat ieri “avocatul” mirelui,  Erik de Vrijer, seful misiunii de evaluare a FMI, citat de DailyBusiness.ro.Cu trei din cinci obiective cantitative ratate - deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului central si activele externe nete - dar si cu trei din cinci tinte indicative neindeplinite, respectiv cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele companiilor de stat, Executivul de la Bucuresti a fost nevoit sa ceara prea multe derogari de la board-ul FMI, fara a livra ceva consistent la schimb.

De Vrijer a explicat ca daca Romania nu indeplineste preconditiile asumate pana in iunie, atunci acordul va expira si nu va mai exista niciun fel de intelegere intre FMI si Romania.

Mai simplu spus, daca in urmatoarele luni, Romania nu isi va respecta angajamentele asumate (privatizari, reduceri de costuri, angajari de manageri privati, introducerea coplatii in sistemul sanitar etc.) ne putem lua adio de la un nou acord preventiv.

Cine pierde daca se strica relatia

Daca FMI va da "divort" de Romania, pentru ei nu va fi o mare problema. Isi vor recupara oricum banii investiti in relatia cu tara noastra, cu varf si indesat (dobanzi, comisioane etc).

Pentru Romania, dincolo de faptul ca va ramane cu buzunarele goale, va fi o puternica lovitura de imagine. Din pacate negativa.

Acordul cu FMI a reprezentat in ochii investitorilor garantia ca Romania este “guvernabila” si ca “Big Brother” vegheaza ca tara sa nu o ia pe urmele Greciei.

Daca Guvernul nu va reusi sa convinga FMI sa incheie un nou acord, Romania va ajunge precum “femeia divortata” care nu isi gaseste partener.

Marele risc este ca, in cazul in care criza economica mondiala se va adanci, am putea avea serioase probleme de finantare in absenta banilor de la FMI.

Indiferent de cat de bun sau rau este programul de reforme cerut de FMI, faptul ca acestia ne pun la dispozitie banii la costuri incomparabil mai mici decat cei de pe piata reprezinta o “centura de siguranta” pe care Romania nu isi permite sa o piarda.

Astfel ca Guvernul Ponta se afla, in prezent, intr-o situatie limita din care nu poate iesi decat prin asumarea masurilor amanate la nesfarsit de guvernarile anterioare.

FMI nu ne impune nimic. Ei ne spun - acum 2-3 ani v-am dat niste bani, acum vrem sa vedem daca ni-i dati inapoi. Vor sa garantam ca nu vom intra din nou in necazul din 2009Victor Ponta, prim-ministru

Singura solutie pe care FMI o vede acceptabila este eficientizarea semnificativa a companiilor de stat, prin privatizari si introducerea managementului privat, dar si prin lichidarea companiilor cu pierderi care nu pot fi viabilizate.

"Guvernul poate mari eforturile de a trage fonduri UE pentru infrastructura sau alte proiecte, care inseamna fluxuri de capital gratis. Ar trebui sa punem mai multa prioritate si mai multe resurse pentru atragerea fondurilor UE, dar nu e suficient, mai ales ca in trecut eforturile de absorbtie au fost dezamagitoare", a mai spus de Vrijer la conferinta de inchidere a misiunii de evaluare.

Lista doleantelor FMI nu este deloc scurta, iar termenele par, cel putin la prima vedere, aproape imposibile.

Va reusi Guvernul sa puna in practica misiunea trasata de FMI? Victor Ponta pare decis sa treaca la fapte. Din coalitia de guvernare, insa, apar si primele semnale de dizidenta care sustin varianta ca, in vara, Romania sa renunte la FMI si sa se descurce singura.

Dovada declaratiile belicoase ale presedintelui Comisiei de buget din Camera Deputatiilor, liberalul Dan Radu Rusanu, care pare sa fi gasit in FMI “vinovatul de serviciu” pentru starea in care se afla Romania.

Aceste masuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez: "au fost acceptate de noi"Dan Radu Rusanu, presedintele Comisiei de Buget, Camera Deputatilor

"Noi am mai facut privatizari, sa nu spun sub presiunea, sun influenta institutiilor financiare internationale, care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase. Cu toate ca se stie ca statul este cel mai prost administrator, noi am facut privatizari, dar nu s-au facut investitiile promise la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France si E.ON Gaz, nu s-au făcut investitiile promise", a declarat Rusanu.

"Serviciile sunt la fel de proaste ca inainte, cand erau la stat, pentru ca aceste companii au sacrificat investitiile si calitatea serviciilor pentru profituri, si au obtinut profituri cu doua cifre. Am inlocuit monopolul de stat cu cel privat. Ca o ironie, acest monopol este al unor companii cu capital de stat, Gaz de France, E.ON", a mai spus deputatul.

El a completat ca "orice student la economie stie ca intr-o perioada de criza nu se cresc impozitele si taxele. Cresterea TVA la 24% si taierea salariilor cu 25% nu puteau aduce crestere economica".

Rusanu a lasat de inteles ca si actualele cresteri de taxe ar fi tot din vina FMI. 

Potrivit analistilor, indiferent cine este vinovat in relatia cu FMI, daca Romania vrea sa “dea divort” de Fond, ar trebui sa indeplineasca cel putin trei conditii considerate esentiale– autoritatile sa reduca zgomotul politic la minim, in asa fel incat tara sa se imprumute la dobanzi mai bune din pietele internationale, sa atraga eficient fondurile europene si anul agricol 2013 sa fie unul excelent.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion.gh a spus:
30/01/2013 15:53
Mai sint si altii cu care putem incheia acorduri mult mai avantjoase . Si ve-ti vedea ca FMI vor ceda pentru ca reprezinta interesele altora aici. A stapiniulor lor.
 
Adrian Popescu a spus:
30/01/2013 18:59
Relatia cu fmi e toxica pentru Romania . Guvernantii romani din totdeauna trebuiau sa gindeasca orice numai nu aservirea tarii catre institutii straine .
 
mircea a spus:
31/01/2013 19:50
Si cizmarul din scornicesti a renuntat la FMI ca la o tumoare canceroasa.Acesti guvernanti postdecembristi daca nu dau totul pe nimic si fac sluj la orice strain ce vrea sa se bage in seama distrug ROMANIA.Oare nu sunt in plenitudinea facultatilor mintale???
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter