FINANTE-BANCI

Romania, mai coplesita fiscal decat Zimbabwe. Pregatiti-va pentru si mai greu!

31 octombrie 2013, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani.jpg
Romanul nu este chiar cel mai coplesit dintre pamanteni, dar pare sa coboare vertiginos catre ultimul loc in clasamentul mondial al suportabilitatii poverii fiscale. Parca invidiosi pe omologii lor din Burundi (tara aflata pe pozitia imediat inferioara), guvernantii nostri pregatesc cu sarg noi cresteri de taxe si impozite.

Romania se situeaza pe locul 136 in acest clasament, potrivit raportului Paying Taxes 2013,realizat de Banca Mondiala si PwC. Raportul poate fi citit aici (vezi paginile 145-147).

Studiul ia in considerare trei criterii: rata totala a impozitarii, numarul de ore necesar pentru plata impozitelor si numarul de plati fiscale necesar de efectuat.

Ne pozitionam, asadar, un pic mai jos decat Zimbabwe (locul 134) si St. Kitts and Nevis (135), dar cu o treapta mai sus decat Burundi (137).Pe ultimul loc (185) se afla Venezuela, tara cu cea mai grea povara fiscala din lume. Primul loc este ocupat de Emiratele Arabe Unite, care suporta cea mai usoara povara fiscala.De ce stam atat de prost la acest capitol?

"In Romania salariatul dispune, dupa un calcul simplificat, de maxim 42% din produsul muncii sale. Restul de 58% se duce pe principalele mari impozite (aplicate diferentiat: CAS total 31,3%; CASS total 11,5%; ANOFM 1,25%; impozit pe venit 16%; TVA 24%)", scrie economistul Bogdan Glavan, pe blogul sau.

"Salariul net reprezinta 55% din costul total al fortei de munca, cu alte cuvinte, ca sa recompenseze munca salariatului cu 1.000 de lei firma trebuie sa plateasca 1.820 de lei; este ca si cum ar mai tine pe cineva in carca. si chiar tine pe cineva: statul roman, care printr-o padure de reglementari si legi ii dicteaza practic in ce pozitie sa stea, unde sa mearga si cand sa se intoarca", explica Glavan.

Aceasta carca va deveni, dupa toate probabilitatile, si mai impovarata in viitorul apropiat. Guvernantii o spun, mai direct sau mai voalat, ca vor aplica noi majorari fiscale.

Guvernul Victor Ponta a preluat cu succes una dintre stratagemele "marca inregistrata" lansate de fostul premier Emil Boc: vino cu cea mai proasta veste, si cele care urmeaza vor fi inghitite mai usor de populatie. In aceasta cheie trebuie inteleasa si telenovela cu majorarea cotei unice de impozit, o mantie de fum menita sa reduca din impactul noilor masuri de austeritate pregatite in 2014, scria recent DailyBusiness.ro.

Cu alte cuvinte, anunt ca voi creste cota unica de impozitare de la nivelul actual de 16%, apoi revin si spun "nu, stati linistiti, nu marim cota". Poporul rasufla usurat, pregatit psihologic sa accepte alte mariri de biruri.

La ce sa ne mai asteptam in 2014? Reintroducerea impozitului forfetar este deja hotarata, accizele la carburanti, acool, tutun au calendarul lor de scumpire, se arata in analiza citata.

Acciza sa fie mare, cat mai mare

Dar daca accizele vor fi prea mici si ne trezim cu un efect nedorit asupra deficitului bugetar? Nu va faceti griji. Au gasit specialistii de la Guvern o solutie si pentru aceasta posibilitate.Din 2014, accizele ar putea fi calculate prin indexarea valorilor actuale cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie. Anul acesta, de exemplu, cursul BCE a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ incasarile bugetare.

Controversele privind cota unica par sa fi intrat intr-un con de umbra. Subiectul este departe insa de afi inchis. El ar putea fi readus in atentia opiniei publice chiar pe considerente electorale. Astfel, ne putem trezi cu o majorare a impozitului pe salarii, "ca sa plateasca bogatii mai mult decat saracii".

Biruri noi pe motorina, benzina,parcare si piscina

Dar daca tot s-a instalat o relativa stare de acalmie, celor de la Palatul Victoria le-a mai venit o idee. Iata ca Guvernul analizeaza posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe pretul benzinei si al motorinei, pentru suplimentarea fondurilor necesare constructiei de infrastructura rutiera.

"Este o idee mai veche, de cand domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumita taxa pe pretul benzinei, motorinei, care sa alimenteze numai si numai fondurile necesare pentru constructia de infrastructura rutiera", a spus Victor Ponta. Initiativa vizeaza marirea accizei la carburant cu 10 eurocenti si taxarea pe distanta a traficului greu.

Guvernantii s-au gandit sa taxeze si unele proprietati exceptate in prezent. Proprietarii constructiilor care nu fac parte din categoria cladirilor, precum parcarile si piscinele, vor fi obligati sa achite anul viitor un impozit. Impozitul va fi perceput atat persoanelor fizice, cat si celor juridice care detin astfel de proprietati. Vor fi exceptate insa persoanele fizice care achita anual o taxa primariei pentru folosirea unui loc de parcare.

Asteptati si o veste buna din partea Executivului? Aceasta a venit de la Liviu Voinea "Nu impozitam nici nevasta, nici amanta. Asta pot sa v-o infirm categoric", ne-a asigurat ministrul, citat de Gandul.

Citeste si:Taxele cresc, castigurile scad! Majorarea cotei unice va lovi dezastruos
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gabriel Matei a spus:
31/10/2013 13:05
Se spune ca matematica este usoara insa aritmetica te omoara! Cand se opereaza cu procente (marimi relative) nu in toate cazurile poti (ca artificiu) sa le aduni fiind destul de multe cazurile in care trebuie sa tii cont atat de baza de calcul cat si (in cazul de fata) de baza economica. Cota TVA se aplica la total manopera deci daca un om incaseaza efectiv 1000 lei (el achita facturile si mancarea etc nu cu % ci marimi absolute!!) atunci in afara taxelor si impozitelor platite de salariat se adauga si cele platite de angajator, adica cca 28% salariatul + 34% angajatorul = total 62% (care se aplica asupra salariului brut de angajare). manopera directa + toate impozitele salariale sunt incluse in costul unui produs sau serviciu prestat deci in pretul de vanzare manopera reprezinta 62% x 1,24 adica 77% cu marea majoritate a cazurilor cca 80- 85% daca se mai adauga diversele sporuri impozabile. Iar daca angajatorul este firma platitoare 3% (conf reglementarilor din 2013) toate cheltuielile (inclusiv cele cu manopera) sunt nedeductibile fiscal deci in loc statul sa incaseze 620 lei la un salariu de 1000 lei, va incasa "jumatea lui cinci" deoarece angajatorul poate sai dea salariatului 200 lei in plus "in mana" iar impozitele vor fi platite in luna "Marte"! Este de neinteles absolut tot ce se intampla la ora actuala, dar un lucru este cert: ambiguitatea legislativa, interventia politicului in economie in sens "a face pipi impotriva legilor economice", efectele unor legi haotic si "de-a sulea" emise, se vor face resimtite si mai putenic la anul!
 
Adrian Popescu a spus:
31/10/2013 14:00
Gabi Matei , esti de-al meu ! Dar spune-mi , citi mai sint care gindesc in felul asta ??? In 1989 am iesit in strada ,,la comanda ,, dar acum ar fi timpul sa iesim macar din ( si cu ) bun simt fata de nesimtirea celor care conduc tara si poporul spre desfiintare . Oare ne-a adormit politica si televiziunile constiinta de tot ?????
 
Adrian Popescu a spus:
31/10/2013 14:33
Sa ne pregatim pentru ce este mai greu ? Eu zic sa ne pregatim sa ii debarcam pe astia care conduc dincolo de hotarele Romaniei si sa le confiscam tot .
 
Adrian M a spus:
31/10/2013 15:49
Cineva spunea ca "mamaliga nu explodeaza"
Din pacate au auzit si guvernantii vorba asta si isi bat joc de noi.
Pana nu ne trezim si le infirmam vorba de mai sus.... dar oare ce ne mai trebuie ca sa ne trezim???
Daca nici foamea nu ne scoate in strada atunci chiar nu mai stiu ce!
 
Adrians a spus:
31/10/2013 16:17
Din nefericire mamaliga romanesca nu va mai exploda niciodata sau daca va exploda,va exploda doar impreuna cu cea din toata Europa.Cititi de pe net Protocoalele francmasoneriei si o sa vedeti realitatea actuala.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 01:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter