- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Saxo Bank: Cursul ar putea creste la 4,35 lei/euro, dar BNR va apara nivelul de 4,3

11 Jan, 10:55 • gecad.net
Parcursul prost al economiei din zona euro din acest an va avea un impact negativ asupra monedelor din Europa Centrala si de Est, iar euro s-ar putea aprecia fata de leu pana la 4,35 lei/euro, insa cel mai probabil, BNR va apara cotatia de 4,3 lei/euro, asa incat nu se va sari peste acest nivel, a spus marti Christian Blaabjerg, chief equity strategies la Saxo Bank.
Saxo Bank: Cursul ar putea creste la 4,35 lei/euro, dar BNR va apara nivelul de 4,3

Potrivit acestuia, cererea slaba din zona euro cu care tarile din Europa Centrala si de Est deruleaza majoritatea schimburilor comerciale va duce la o scadere acuta a exporturilor tarilor din ECE.

Majoritatea investitorilor isi vor inchide plasamentele facute in monedele tarilor din ECE, ceea ce va conduce la deprecierea acestora, a mai spus analistul.

Totodata, tarile din zona PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia Spania), in special Portugalia si Spania, s-ar putea confrunta cu probleme la nivelul datoriei externe, ceea ce le-ar putea aduce in situatia de a cere sprijin financiar, iar starea lor ar putea destabiliza puternic zona euro.

In opinia sa, daca zona euro nu se va confrunta cu mari probleme in acest an, atunci poate fi luat in calcul si un scenariu optimist, potrivit caruia leul s-ar putea tranzactiona in intervalul 4,15-4,2 lei/euro.

Economia Romaniei ar putea creste cu 1,3% in 2011

Romania ar putea cunoaste o crestere economica de 1,3% in acest an, estimeaza banca daneza Saxo Bank, pentru 2010 aceasta avand o prognoza de scadere de 2% a Produsului Intern Brut (PIB), potrivit reprezentantului Saxo Bank.

Conform acestuia, atat exporturile cat si importurile vor frana in 2011 fata de 2010, dar consumul intern se va revigora ca urmare a cresterii salariilor din sectorul public cu 15%.

In opinia analistului Saxo Bank, presiunile inflationiste vor fi mult mai scazute in 2011 fata de 2010, ceea ce ar putea permite bancii centrale sa scada dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale (in prezent, dobanda de referinta este de 6,25% pe an-n.r.), masura care ar ajuta foarte mult economia.