- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Saxo Bank: Legati-va centurile, ne indreptam spre Criza 2.0

12 Oct, 15:23 • Redactia DailyBusiness
Urmatoarele luni vor aduce cateva manevre disperate ale politicienilor menite sa salveze sistemul fiscal, potrivit Saxo Bank. In raportul pe ultimul trimestru al anului, banca specializata in tranzactii si investitii online arata ca acest lucru va duce, in cele din urma, la "Criza 2.0".
Saxo Bank: Legati-va centurile, ne indreptam spre Criza 2.0

In lunile care s-au scurs, economia mondiala a trecut de la rau la mai rau. Perspectivele de crestere economica s-au diminuat considerabil, iar guvernele si bancile centrale se straduiesc acum sa salveze sistemul inca o data, spus oficialii Saxo Bank.

In Europa, eforturile guvernelor de a salva Uniunea Europeana de criza datoriilor s-au diminuat si ele, de vreme ce formatiunile politice aflate la putere sunt tot mai ingrijorate de agenda locala. Cu toate acestea, pentru prima data in luni de zile, Saxo Bank este optimista si crede ca aceasta [b]Criza 2.0 poate aduce o confruntare reala[/b] intre demonii crizei lumii Occidentale si practicile proaste si ar conduce la piete libere in care alocarea capitalului s-ar face in functie de cel mai mare profit marginal.

Comentand previziunile, Steen Jakobsen, economist sef Saxo Bank, a declarat ca eforturile politicienilor din tarile dezvoltate de a salva economiile fara imprumuturi, stimulente si emisiuni monetare au esuat din 2008 incoace, in sensul construirii unei reveniri sustenabile.

„Se pare ca [b]politicienii si bancile centrale nu prea au invatat mare lucru din greselile trecutului[/b]. De fapt, se pare ca vor sa dubleze aceste eforturi, o situatie pe care am numit-o Interventie Maxima, situatie care credem ca va conduce la Criza 2.0”, a adaugat Steen Jakobsen.

„Pe de alta parte, credem ca va exista o confruntare reala intre demonii datoriilor si practicile proaste, inlocuind rutina pe care am vazut-o de cand a inceput criza financiara globala. Acum, mai mult ca oricand, ar fi timpul sa ne gandim la sensul adevarat al cuvantului criza: un punct de cotitura, nu o perioada extinsa de necazuri. Cu toate acestea, investitorii trebuie sa-si fixeze centurile de siguranta pentru ca ne asteapta o cursa dura – una care ne va duce, speram, intr-un loc mai bun, odata aterizati.”
 
In raportul trimestrial pe T4 2011, analistii Saxo Bank se concentreaza pe urmatoarele zone:

[b]Previziuni macro[/b]

Desi economia mondiala va inregistra o crestere economica robusta anul acesta, de 3,8%, cifra nu arata decat distanta dintre tarile dezvoltate si cele emergente. In timp ce economiile dezvoltate, conduse de luptatorii grei (SUA si zona euro), se chinuie sa reduca pierderile, pietele emergente au crescut dobanzile odata cu presiunile inflationiste crescande si cererea interna semnificativa. Cererea interna in pietele emergente a ramas puternica si ar trebui sa potenteze cererea slaba din economiile dezvoltate, mentioneaza analistii.

[b]Politici monetare[/b]

Saxo Bank se asteapta ca „Operatiunea Twist” sa fie urmatorul pas catre noua emisiune monetara, cel mai probabil undeva in primul trimestru al lui 2012. De asemenea, Saxo Bank se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa reintroduca, inainte de sfarsitul anului, o noua dobanda fixa, lichiditati pe termen lung pentru banci, alimentand sistemul cu lichidatati si fortand pietele actuale sa mentina dobanzile sub dobanda de refinantare de 1,5% – care si ea ar putea sa scada.

Analistii mentin apelul lor catre o dobanda de referinta fixa in Japonia pe 2011 si 2012, anticipand o posibila noua emisiune monetara nipona. In mod similar, Saxo Bank crede ca o noua emisiune monetara se va produce si in Marea Britanie pana la Craciun, iar dobanzile de referinta nu vor creste pana in 2013.

[b]FX Outlook[/b]

Saxo Bank anticipeaza ca profiturile realizate pe seama dolarului american vor continua sa scada, echilibrand cumva tot ce s-a castigat pe aceasta moneda anul trecut si in prima parte a lui 2011.

Euro ar putea primi o gura de oxigen, pe termen scurt, daca UE va reusi sa iasa din impas si sa impuna disciplina pe piata. Coroana norvegiana pare un pic mai sigura decat cea suedeza, dar va fi greu sa imite performantele uimitoare ale francului elvetian. Dolarul australian si cel neozeelandez raman supraapreciati, motiv pentru care tranzactiile pe aceste monede vor ramane si ele secundare.

[b]Optiuni Forex[/b]

In ciuda nivelurilor curente ridicate de volatilitate, Saxo Bank se arata prudenta fata de orice pozitii de optiuni downside EUR pe termen scurt si inclina mai mult in favoarea pozitiilor de optiuni pe termen lung orientate spre beneficii provenite dintr-un spot de nivel scazut EURUSD. Daca va vinde optiuni downside, Banca va implementa mai degraba o strategie conservatoare, cum ar fi vanzarea de EURCHF, dacat sa vanda optiuni Vanilla simple. Acest lucru va permite investitorului sa controleze riscul potential prin 1,20.

[b]Asia[/b]

Conform raportului Saxo Bank, China se confrunta cu o erodare a competitivitatii sale globale in care factorii dominanti sunt presiunile salariale legate de o inflatie galopanta. Moneda chineza si reevaluarea ei gradata are si ea rolul ei, iar scaderea competitivitatii Chinei poate fi privita ca un factor ajutator in procesul de reechilibrare globala. Dar autoritatile chineze considera ca nu este niciun motiv de panica. Daca vor reusi sa duca la bun sfarsit ultimul plan cincinal, atunci aceasta dezvoltare si impactul ei asupra balantei comerciale nu vor reprezenta o problema majora.

Saxo Bank este o banca specializata în investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil.