- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Scandal in Comisia de Buget-Finante pe tema OUG 50: O parte din deputatii PNL si PSD au parasit sala

26 Oct, 15:38 • gecad.net
O parte dintre deputatii PNL si PSD au parasit marti sala de sedinte a Comisiei de Buget-Finante, invocand faptul ca dezbaterea Ordonantei 50 a inceput prea devreme, pentru ca aceasta era programata abia pentru miercuri, ceea ce implica un viciu de procedura. Reprezentantii PDL au o parere diferita.
Scandal in Comisia de Buget-Finante pe tema OUG 50: O parte din deputatii PNL si PSD au parasit sala

Deputatul PSD Viorel Stefan, seful Comisiei de Buget-Finante si Banci, a spus ca a reprogramat discutiile pe OUG 50 pentru marti, deoarece este vorba de un act normativ extrem de important care deja produce efecte.

„Consumatorii sunt pusi sa semneze deja anexe la contractele de credit”, a spus Viorel Stefan.

Deputatii ramasi in sedinta Comisiei de Buget-Finante, majoritatea din grupul parlamentar PD-L, au trecut la dezbaterea amendamentelor la Ordonanta 50.

Deputatii din Comisia de Buget-Finante si-au dat seama ca nu intrunesc cvorumul necesar votarii abia dupa doua ore de discutii.

Viorel Stefan a vrut sa supuna votului propunerea unui reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), de a introduce in definitia consumatorului, asa cum era trecuta in actul normativ, si asociatiile de proprietari, precum si alte tipuri de organizatii.

In acel moment, un membru din Comisie i-a atras atentia lui Stefan ca in sala erau numai 17 membri, din totalul de 35. Astfel, lipsea un deputat pentru ca majoritatea necesara votului sa fie intrunita.

Lucrarile Comisiei au luat sfarsit, organismul urmand sa sustina o noua sedinta, la o data ulterioara.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.