- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seful Leumi Bank Romania: Contractele de credit si biletele la ordin nu mai au nicio valoare in instanta

24 Jan, 00:01 • gecad.net
Nivelul restantelor Leumi Bank Romania s-a stabilizat la jumatatea anului trecut, insa creditarea inainteaza destul de greu, in conditiile in care pe piata nu exista lichiditatea adecvata, iar procesele cu restantierii treneaza foarte mult in justitie.
Seful Leumi Bank Romania: Contractele de credit si biletele la ordin nu mai au nicio valoare in instanta

Leumi a incheiat anul 2010 pe pierdere, dar spera ca in 2011 sa obtina un usor profit, a declarat pentru DailyBusiness.ro Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al bancii.

DailyBusiness.ro : Bancile sunt blamate pentru ca nu crediteaza. Cum se justifica aceasta atitudine?
Laurentiu Mitrache : Atunci cand statul nu are nicio strategie, nu poti cere investitorilor privati sa aiba una. Chiar oficiali din sectorul public condamna bancile pentru ca nu crediteaza. Dar cei care spun asta ar trebui sa se adreseze mai degraba deponentilor, cerandu-le sa isi mareasca economiile in banci.

DB : Cu toate acestea, bancile mari sustin ca nu au problema aceasta si ca primesc suficiente fonduri de la grup, asa incat nu sufera de lipsa de lichiditate. In plus, pe piata interbancara vedem ca nivelul lichiditatii este destul de satisfacator. Prin urmare, este lipsa creditarii o problema de lichiditate?
LM : Resursa de bani este o problema pentru anumite banci. Fondurile sunt luate pe termen scurt si plasate pe termen lung. Chiar si banca mama ii imprumuta de undeva. Prin urmare, este foarte greu sa dea credite. In prezent, este nevoie de investitii, care se fac pe 5-7 ani. Or, de unde pot acestea lua bani pe 5 ani?

DB : Cum ar putea incuraja statul creditarea?
LM : Statul are la dispozitie fonduri de garantare pe care le poate folosi pentru a isi dezvolta liniile economice strategice. Acum se cere bancilor sa isi asume riscul, dar statul poate face la randul sau acest lucru. Trebuie sa existe o politica de stat pe care sa se muleze activitatea bancilor. Cred ca trebuie incurajate investitiile in industrie.

DB : Ce evolutie ati observat la nivelul restantelor? Ce nivel au acestea, raportat la soldul creditelor acordate?
LM :Noi avem un portofoliu de credite modic, de 1 miliard de lei. In ceea ce priveste restantele, stam mai bine decat alte banci care au cota de piata sub 1%, categoria in care ne inscriem, si usor mai rau decat media pietei, adica avem un plus de circa 5% peste medie. Am observat o stabilizare a nivelului restantelor in iunie iulie anul trecut.

DB : Ce probleme aveti pe segmentul creditelor neperformante?
LM : Una din problemele majore este justitia. Pana la aparitia creditelor neperformante nu am avut ocazia sa constat impactul negativ al justitiei nefunctionale. La noi, totul se blocheaza in justitie. Acolo contractele de credit nu mai au nicio valoare , biletele la ordin nu mai au nicio valoare. In mod normal, ele au titlu executoriu, dar trebuie sa fie investite cu formula executorie, iar cand vrei sa incepi executarea, de asemenea exista cineva care trebuie iar sa iti aprobe.

Jumatate din creditele noastre neperformante sunt blocate in justitie, iar jumatate sunt blocate in procedura insolventei care este corecta ca legislatie, dar cei care o aplica duc lipsa de profesionalism. Mai precis, nu sunt in stare sa evalueze viabilitatea unei intreprinderi. Majoritatea intreprinderilor sunt foarte putin viabile. Oficiali ai pietei spun ca 2% din cei aflati in insolventa sunt viabili.

DB : O alta problema a reducerii creditarii sunt dobanzile mari. Dobanzile bancare includ si costurile operationale ale bancilor, si costurile cu salariatii. Salariile din mediul bancar nu au scazut pe fondul crizei, ceea ce indica faptul ca bancile au fost destul de rigide in reducerea costurilor operationale. Cum ati procedat la Leumi?
LM : Am redus foarte mult costurile. Inainte de criza aveam al 13-lea si al 14-lea salariu, aveam prima de Pasti, prima de Craciun, de vacanta, si le-am taiat pe toate. Asadar, taind doua salarii pe an putem spune ca am redus salariile cu o sesime.

DB : Ce reactie au avut clientii bancii dupa aparitia OUG 50?
LM : OUG 50 este o lege corecta. Insa curentul care s-a creat in jurul sau mi se pare daunator. Este revoltator sa spui ca bancile ascundeau costurile creditelor, in conditiile in care acestia se puteau orienta dupa dobanda anuala efectiva pentru a vedea cat ii costa efectiv creditele. In schimb, in prezent exista companii de credite de consum care anunta ca au dobanda zero, insa comisioanele duc costul total al creditelor la circa 36%, iar Protectia Consumatorului nu reactioneaza in niciun fel.

Noi nu am avut probleme cu clientii pe linia Autoritatii de Protectie a Consumatorului. Clientilor cu probleme le-am scazut dobanzile si le-am oferit esalonari. Aveam dobanzi mari la unele credite, de 16-17%, din perioada in care dobanda interbancara era de 13%. Analizam situatia clientilor cu restante, pe care ii abordam pentru a le propune solutii. Am avut si inainte de OUG 50 negocieri cu clientii. Pe fondul aparitiei OUG 50, solicitarile venite din partea clientilor s-au accentuat.

DB : Aveti o divizie de real estate. Cum merg creditele pe acest segment?
LM : Avem cateva proiecte care merg, dar merg foarte greu. In loc sa vanda cate 30 de apartamentele pe luna, sa zicem, asa cum a fost facut planul la constructie, vand cam 2-3. Am incercat sa ajungem la intelegere cu ei asa incat sa poata continua relatia. Avantajul la real estate este ca valoarea exista si chiar daca nu se materializeaza maine, se va materializa candva.

DB : V-ati gandit sa folositi oportunitatea creata de criza prin scaderea preturilor pe piata pentru a va creste activele printr-o achizitie? Totodata, v-ati gandit sa va cresteti portofoliul de active prin refinantari?
LM : De regula, bancile nu lasa clientii buni sa le plece din portofoliu, asa ca posibilitatea cresterii „sanatoase” prin refinantari este destul de mica.

Ne concentram pe IMM-uri. Avem o retea adecvata pentru acesti clienti, cu cate o entitate in aproape fiecare judet. Insa IMM-urile implica o doza mare de risc prin sensibilitatea crescuta la fluctuatiile pietei si ne-am propus pentru acest an o crestere temperata a portofoliului.

DB : Pentru 2011 ce planuri de dezvoltare aveti?
LM : Vom pune accentul pe creditarea IMM-urilor. Vom continua sa atragem depozite, dar nu vom plati oricat pentru lichiditate. Pe fondul crizei, soldul creditelor a ramas constant. Anul acesta vrem o crestere de circa 10% pe credite, adica o crestere a soldului cu circa 25 milioane de euro.

DB : Cum a fost rezultatul din 2010?
LM : Cresterea provizioanelor a condus la pierdere, atat dupa calculul BNR cat si dupa standardele internationale IFRS. Am pus bani suficienti bani de-o parte pe care, in buna parte ii vom recupera, astfel incat sa incheiem anul cu rezultate pozitive.

Leumi Bank Romania este o banca de talie mica cu active 1,3 miliarde lei, cu care controleaza o cota de piata de 0,4%.