- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sfatul unui specialist in fonduri UE: Folositi copy-paste ca sa va cresteti sansele

28 Sep, 14:04 • gecad.net
Polonia si-a imbunatatit procedurile de aprobare a fondurilor europene inspirandu-se din exemplul altor tari cum ar fi Germania, Spania sau Franta, iar autoritatile romane ar trebui sa procedeze la fel, a declarat Michal Gwizda, partener in cadrul Accreo, companie poloneza de consultanta pe fonduri UE.
Sfatul unui specialist in fonduri UE: Folositi copy-paste ca sa va cresteti sansele

„In prezent, Romania se limiteaza la a copia doar titlurile programelor, cum ar fi de exemplu cel legat de cresterea competitivitatii, al carui titlu traduce cuvant cu cuvant pe cel al programului polonez”, a spus Gwizda.

El este de parere ca ar trebui extinsa cantitatea de proceduri preluate „cu copy-paste” din programele altor tari care au mai mult succes pentru ca le-au formulat mai clar, iar firmele inteleg cu mai mare usurinta care sunt sansele lor de a atrage finantari.

In Romania, procedurile impuse de autoritatile romane pe care companiile trebuie sa le urmeze pentru a accesa fondurile UE sunt foarte stufoase, asa incat cei care depun proiecte nu isi pot da seama care le sunt sansele de reusita, a mai spus specialistul.

„In Polonia, reusim sa evaluam corect sansele de reusita pentru circa 90% din proiectele depuse la autoritati”, a spus Gwizda.

„In Polonia am simplificat foarte mult procedurile in ultimul timp”, a mai spus acesta.

Accreo este una din companiile independente de consultanta din Polonia specializata in obtinerea de fonduri europene, ajutor de stat si consultanta de afaceri.

Recent, aceasta si-a lansat subsidiara din Romania si are in derulare proiecte in valoare de peste 50 milioane euro care vizeaza piata locala.

In prezent, Romania are un grad de absorbtie a fondurilor europene de 12-13%, in timp ce in Polonia procentul este de peste doua ori mai mare.