FINANTE-BANCI, NEW MEDIA

Shopping online: Cum se explica diferentele la plata cu cardul

15 ianuarie 2016, ora 12:38 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
platacard.jpg
În ultima perioadă Centrul European al Consumatorilor (ECC Romania) a primit mai multe reclamații împotriva unor agenți economici care vând online, având ca subiect plata cu cardul. Astfel, consumatorii au reclamat faptul că, deși prețul afișat de vânzător pe site era în RON, pe extrasul bancar apare o sumă diferită ca rezultat al unei conversii din EUR.
   
În aceste situații, comercianții au transmis consumatorilor că responsabilitatea aparține băncilor emitente ale cardurilor care, aparent, aplică anumite comisioane pentru tranzacțiile respective. Comercianții au motivat că prețul și suma solicitată de la bancă au fost în RON.

La rândul lor, băncile emitente au comunicat consumatorilor faptul că nu se aplică nici un fel de comisioane pentru tranzacțiile cu cardul la comercianți (de altfel, acest lucru este interzis prin lege).
 

Unde este adevărul?    Soluția problemei diferenței dintre suma afișată pe site-ul comerciantului și suma retrasă de pe cardul consumatorului este dată de statul în care își are sediul banca profesionistului.

Reclamațiile consumatorilor au fost îndreptate împotriva unor profesioniști înregistrați în alte state membre UE, ale căror bănci sunt situate în afara României. Fiind vorba de două bănci aflate în state diferite, tranzacția între acestea nu se poate face în RON, chiar dacă se face între două conturi deschise în RON, ci există o conversie în EUR (”settlement currency”).
   

Concret, după autorizarea plății de către consumator și confirmarea comenzii de către comerciant, acesta transmite o solicitare de plată a sumei respective în RON către banca emitentă a consumatorului.

Fiind vorba de o tranzacție între două bănci aflate în state diferite, companiile deținătoare ale mărcii comerciale de carduri (VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS etc.) fac tranzacția prin conversia sumei din RON în EUR („settlement currency”), la un curs propriu și retragerea contravalorii astfel obținute din contul consumatorului. Ulterior, suma este transferată în contul comerciantului în RON, făcându-se din nou conversia de la EUR în RON.
   

În mod normal, profesioniștii trebuie să cunoască aceste mecanisme și să informeze consumatorii asupra faptului că este posibil ca suma retrasă din cont să fie diferită de cea de pe site ca urmare a conversiei în EUR pentru transferul interbancar transfrontalier. Dacă nu există aceste informații, situația prezentată poate constitui o practică comercială incorectă, iar consumatorii ar trebui să-și poată recupera diferențele dintre suma afișată pe site și cea retrasă de pe card.
 

Soluții

ECC Romania face un apel către comercianții care se află în această situație pentru găsirea unor soluții la problema menționată.

Din perspectiva ECC Romania, există cel puțin două astfel de rezolvări:
   

* Fie comercianții informează consumatorii înainte de achiziția prin card în mod corect și complet, explicând acestora cum apar diferențele dintre suma afișată pe site și cea retrasă de pe card și oferindu-le posibilitatea de a alege dacă vor sau nu să continue procesul de achiziție
 

* Fie comercianții utilizează, la plata prin card, un cont deschis la o bancă aflată în România, evitându-se în acest fel tranzacționarea transfrontalieră și conversia în EUR („settlement currency”).    

”Considerăm că ignorarea acestui apel poate duce la creșterea neîncrederii în plata cu cardul și la diminuarea volumului acestor tranzacții, într-un moment în care se mizează tot mai mult pe plata prin card și în care se depun eforturi susținute de popularizare a acestui mijloc de plată, ceea ce ar fi în dezavantajul tuturor părților implicate”, a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter