- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce n-are statul venituri suficiente la buget? Explica Isarescu: Mediul rural produce 24% din PIB, dar nu e impozitat

26 May, 19:30 • gecad.net
Dupa ce ani la randul le-a spus guvernantilor ca salariile sunt exagerate fata de productivitate, Mugur Isarescu (foto), guvernatorul bancii centrale, le arata si cum le scapa printre degete veniturile la buget: lasand economia de la la sate neimpozitata si acordand o sumedenie de scutiri de impozite.
De ce n-are statul venituri suficiente la buget? Explica Isarescu: Mediul rural produce 24% din PIB, dar nu e impozitat

„In 2000, cand eram premier, discutam ca nu incasam mai mult de 33-34% din PIB, iar acum, dupa 10 ani, situatia a ramas neschimbata”, a spus miercuri Isarescu in cadrul seminarului economic Forum Invest. Rand pe rand, guvernatorul a insirat motivele pentru care Romania nu reuseste sa isi creasca veniturile bugetare si care se refera in esenta la scutirile de taxe pe care statul le acorda diverselor categorii.

„Avem o economie rurala care reprezinta 22- 24% din PIB si este nefiscalizata, dar beneficiaza de serviciile statului: de politie, de paza”, a comentat Isarescu.

Pozitia lui Isarescu contravine opiniei presedintelui Traian Basescu din discursul de marti seara cand ii declara rau intentionati pe cei care spun ca economia la negru este cat 40% din PIB, tocmai pentru ca cele 20 de procente din agricultura nu pot fi considerate negre, ci doar un rezultat al vietii de subzistenta, care nicaieri nu este impozitata.

„Cei care spun ca economia neagra este de 40% sunt mincinosi sau rau intentionati, pentru ca uita ca 20% din PIB sunt gospodariile taranesti care nu au fost niciodata impozitate si care nu sunt impozitate in nicio tara”, a spus Traian Basescu.

Inchizand ochii in fata categoriilor care ar trebui impozitate, cu pasi mici, s-a ajuns insa in timp la o lipsa acuta de venituri la buget, previne Isarescu.

„In 2000 am impus sa se impoziteze pamantul si mi s-a raspuns „Nu se poate pentru ca este an electoral. Cum sa impozitam saracia?”. In plus, a mai spus guvernatorul, lista lunga de scutiri de impozite este o alta cauza a veniturilor mici la buget.

Chiar daca este de parere ca reducerea evaziunii si largirea bazei de impozitare pot fi folosite pentru cresterea veniturilor la buget, majorarea taxelor, o masura care deserveste acelasi scop, este de evitat cu orice pret, a comentat Isarescu.

Singura solutie pentru a se face reforma in sectorul public este scaderea cheltuielilor, a reamintit guvernatorul. Daca nu rationalizam cheltuielile si majoram impozitele, atunci aceasta din urma este doar o solutie temporara, si pana la urma se va ajunge si la scaderea salariilor, a mai spus Isarescu.