- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen nu va cere anularea modificarilor aduse de OUG 50 la creditele date pana in iunie 2010

01 Feb, 09:36 • Redactia DailyBusiness
Raiffeisen Bank nu va cere anularea actelor aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana in iunie 2010, care au intrat in vigoare in septembrie 2010 fara a fi semnate de populatie, dar clientii pot opta, pana la 3 martie, pentru revenirea la conditiile initiale, informeaza Mediafax.
Raiffeisen nu va cere anularea modificarilor aduse de OUG 50 la creditele date pana in iunie 2010

„Noi am comunicat clientilor ca nu e nevoie sa vina la banca sa semneze actele aditionale, pentru a beneficia de prevederile OUG 50, si in consecinta este corect sa mentinem aceste prevederi in vigoare pentru toti clientii nostri, indiferent ca au semnat sau nu. In plus, consideram calculul dobanzii legat de un indicator cum este Euribor sau Robor, un calcul transparent si mai usor de urmarit de client”, a spus Radu Topliceanu, director executiv aria clienti persoane fizice din cadrul Raiffeisen Bank.

Asa cum prevede legea, clientii pot alege sa notifice banca in 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010, respectiv pana la 3 martie, daca doresc sa denunte actele aditionale in vigoare.

OUG 50/2010 a fost adoptata de Guvern in luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Ulterior, Camera Deputatilor a modificat unele prevederi ale ordonantei astfel incat doar anumite articole sa fie aplicate imprumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipata si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun platnic.

Bancile au fost obligate ca pana la finele lunii septembrie sa modifice contractele de credite semnate inainte de iunie 2010 pentru a fi in conformitate cu OUG 50 prin acte aditionale, intrate in vigoare prin semnarea de catre clienti sau in mod automat, prin acceptare tacita.

Potrivit legii 288/2010, actele aditionale semnate de clienti in conformitate cu prevederile OUG 50 isi produc efectele, in timp ce creditorii si populatia au dreptul de a solicita anularea actelor aditionale care nu au intrat in vigoare prin semnare de catre debitori.

Pe de alta parte, Raiffeisen Bank a inceput acest an cu promotii la creditele garantate si negarantate si va acorda imprumuturi fara comisioane pana la sfarsitul lunii martie.

Astfel, pentru creditele garantate cu ipoteca (Flexicredit Integral, FlexiPlus, Casa Ta) dobanda ramane neschimbata, iar comisionul de analiza este zero. La creditele negarantate (Flexicredit), comisionul de analiza si cel de administrare este zero. De exemplu, la un credit de15.000 de lei, DAE scade de la 21,37% la 18,96% pe an.