- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Surse BNR: Noul acord cu FMI si strategia de finantare interna sunt discutate de Basescu, Boc si Isarescu

06 Jan, 11:13 • gecad.net
Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale se intalneste joi la ora 11 la sediul BNR cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul de finante Gheorghe Ialomitianu, subiectele de discutie fiind, cel mai probabil, noul acord cu Fondul Monetar International precum si strategia de finantare interna a statului, au declarat surse din cadrul BNR pentru DailyBusiness.ro.
Surse BNR: Noul acord cu FMI si strategia de finantare interna sunt discutate de Basescu, Boc si Isarescu

Intalnirea a fost anuntata de biroul de presa a BNR, dar subiectul acesteia nu a fost facut public, iar Cristian Marin, seful biroului de comunicare al Ministerului de Finante, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca intrevederea nu se afla pe ordinea de zi a ministrului finantelor.

Reprezentantii biroului de comunicare al guvernului au declarat la randul lor ca nu pot oferi detalii despre subiectul intalnirii.

„Cred ca este vorba de o punere de acord a oficialilor BNR cu cei ai statului cu privire la pasii care trebuie facuti pentru incheierea unui nou acord cu Fondul, precum si in legatura cu strategia de finantare interna”, au declarat sursele citate.

„Unele discutii s-ar putea purta si asupra adoptarii euro, daca este sa ne referim la obiectivele pe termen lung”, au mai spus acestea.

Board-ul FMI, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Romania, in valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro).

Romania are in derulare un acord de imprumut pe doi ani cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala in valoare totala 19,95 miliarde euro, suma contractata de la FMI fiind de 12,95 miliarde euro. Imprumutul a fost contractat in 2009.

Romania negociaza in prezent incheierea unui nou acord cu FMI, iar suma luata in calcul in prezent de autoritatile romane este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creste pana la 8 miliarde euro, in functie de nevoia de finantare, care va fi stabilita definitiv in martie 2011, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.