- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Surse: Vladescu a spus in Guvern ca FMI a cerut marirea taxelor si ar accepta un deficit de 6,3-6,4%

05 May, 12:01 • Redactia DailyBusiness
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, i-a informat pe membrii Guvernului, in sedinta de miercuri, ca FMI a cerut reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor inclusiv prin cresterea taxelor si ca deficitul bugetar din 2010 va depasi 5,9% din PIB, Fondul putand accepta un deficit de 6,3-6,4%.
Surse: Vladescu a spus in Guvern ca FMI a cerut marirea taxelor si ar accepta un deficit de 6,3-6,4%

„Ministrul a facut in sedinta de guvern o prezentare succinta a discutiilor cu Fondul Monetar International, aratand ca expertii FMI au cerut autoritatilor romane sa reduca cheltuielile si sa creasca veniturile, aratand ca o solutie este marirea taxelor, iar alta disponibilizarile”, au relatat pentru Mediafax surse participante la sedinta de guvern.

„Ministrul a sustinut ca variantele sunt inca in analiza si nu a avansat nicio cifra privind cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare, dar a explicat ca deficitul va fi totusi mai mare, iar FMI ar putea accepta pentru 2010 un deficit de 6,3-6,4% din PIB”, au adaugat sursele.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat, marti, ca Fondul a propus majorarea TVA si a cotei unice, pentru a accepta o crestere a deficitului de la 5,9% pana la cel mult 6,9% din PIB, intrucat nu mai are incredere in Guvern ca va reduce cheltuielile, dar nu este de acord cu aplicarea unor taxe diferentiate sau progresive.

„FMI ar putea accepta un deficit de 6,9% din PIB fata de 5,9% in prezent, o parte din diferenta de un punct acoperind ajustarea in jos a PIB-ului pe acest an, la care se va adauga o rezerva de 0,2-0,4% din PIB. Acest deficit va fi negociat doar in conditiile in care FMI este convins ca veniturile bugetare se vor ridica la nivelul convenit. Echipa Fondului nu mai crede ca Guvernul poate reduce cheltuielile. Au avut destul timp s-o faca si nu s-a intamplat nimic. Acum a venit scadenta”, au spus sursele citate.

Totodata, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a adeclarat marti ca Guvernul si misiunea FMI discuta mai multe variante, inclusiv posibile majorari de taxe.

FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie – 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro