FINANTE-BANCI

Tribunalul Gorj a admis cererile unui client Bancpost cu imprumut in CHF

07 iulie 2015, ora 16:39 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
chf1.jpg
O instanță a Tribunalului Gorj a decis, într-un proces contra Bancpost, că sunt abuzive clauzele privind comisionul de administrare lunară, de acordare, de calcul al dobânzii și cea privind suportarea de către client a diferenței de curs valutar pentru francul elvețian.

Soluția pe scurt: "Respinge excepţiile. Admite acţiunea. Cu apel”, se arată în sentința publicată de instanță, citat de avocatul Marius Coltuc, pe blogul sau.

Clientul Bancpost ceruse, printre altele, constatarea caracterului abuziv al următoarelor clauze contractuale:

– comisionul de administrare lunară în cuantum total de 3.148,72 CHF
– comisionul de acordare raportat la valoarea soldului în cuantum de 365 CHF
– comisionul de rambursare anticipată.De asemenea, clientul a solicitat „să se dispună eliminarea din convenţie a acestor prevederi contractuale şi restituirea sumelor în cuantum de 3513.72 CHF la data depuneri acţiunii”.

În plus, petentul a mai solicitat „să se constate caracterul abuziv al prevederilor cu privire la calculul ratei dobânzii şi dobânzii anuale efective şi clauzelor penale pentru întârzieri la plată, precum şi a celor cu privire la dobândă penalizatoare; să se constate nulitatea absolută a acestor clauze, eliminarea lor şi să se restituie suma de 17.369,54 CHF – reactualizată la data plăţii efective”.

Mai mult, debitorul a cerut și „să se constate caracterul abuziv al clauzelor contractuale inserate în clauzele contractuale privind „efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar”; să se constate nulitatea absolută a acestor clauze contractuale; să se dispună îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu, pentru efectuarea plăţilor în temeiul convenţiilor încheiate, la valoarea de la data încheierii şi semnării convenţiilor, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian din data încheierii convenţiilor, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractelor şi restituirea sumelor plătite în plus de către reclamanţi”.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 19:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter