FINANTE-BANCI

UniCredit, prima bancă din România care emite un Angajament Bancar de Plată

06 iulie 2016, ora 09:25   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
unicredit.jpg
UniCredit a emis primul Angajament Bancar de Plată (Bank Payment Obligation – BPO) realizat vreodată pe piaţa din România, pentru decontarea unei operaţiuni comerciale între Adiss SE, una dintre principalele companii locale din domeniul tratării apelor uzate orăşeneşti şi industriale, şi furnizorul său, compania germană Huber SE, unul dintre cei mai importanţi producători de instalaţii industriale pentru tratarea apei, a apelor uzate şi a nămolurilor.

"Prin BPO, putem oferi clienţilor noştri companii o soluţie care combină procesarea automată a decontărilor cu un management de cost atent, plăţi prompte şi opţiuni financiare pentru vânzător. Am fost prima bancă ce a procesat Angajamentul Bancar de Plată şi în Germania şi Italia, şi ne pregătim acum pentru mai multe pieţe”, spune Gianfranco Bisagni, Director adjunct Corporate & Investment Banking (CIB) în cadrul grupului UniCredit.

“Acest Angajament Bancar de Plată este primul încheiat vreodată de către o bancă din grupul UniCredit în Europa Centrală şi de Est (CEE). Suntem interesaţi să extindem disponibilitatea decontărilor de comerţ peste tot în regiunea central şi est europeană şi dincolo de aceasta”, a declarat Enrico Minniti, Head of Central & Eastern Europe Corporate & Investment Banking (CEE CIB) în cadrul UniCredit.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de tranzacţii BPO de referinţă în ultimii ani. În octombrie 2014, UniCredit a fost prima bancă ce a finalizat prima tranzacție BPO realizată vreodată în Germania, între o companie germană și una japoneză. Tranzacția a permis RVT Rühr-und Verfahrenstechnik să îşi sporească volumul de vânzări prin vânzarea de creanţe asigurate către UniCredit şi furnizarea unor condiţii de plată mai atractive pentru Mitsui & Co Plant Systems.Mai recent, în februarie 2015, UniCredit a finalizat cu succes prima tranzacţie BPO desfăşurată vreodată în Italia, între SPIG S.p.A., o companie lider în domeniul producerii de sisteme de răcire industriale şi unul dintre furnizorii săi din Germania.

Angajamentul Bancar de Plată, intrat în vocabularul de specialitate cu abrevierea „BPO” („Bank Payment Obligation”), este un angajament irevocabil şi autonom asumat de către o bancă, în general banca principală a unui importator, de a plăti la cerere sau la maturitate o anumită sumă de bani către banca exportatorului, după compararea electronică a anumitor date preagreate de către părţi. Documentaţia legată de operaţiune (facturi, documente de transport, certificate etc.) se schimbă în mod separat de către cele două părţi comerciale, delegând către bănci managementul automat şi direct al fluxului de date electronic prin intermediul aplicaţiei Trade Service Utility (TSU) dezvoltată de SWIFT (principala reţea de comunicari financiare).

Având ca premisă existența unei relații de încredere între cumpărător și vânzător, Angajamentul Bancar de Plată se plasează între acreditivul documentar şi transferul bancar (ordin de plată simplu), îmbinând o parte dintre avantajele fiecăruia dintre acestea: reducerea riscului de neplată, simplitatea şi viteza execuţiei, de exemplu.

De asemenea, compania exportatoare îşi poate extinde expunerea pentru cumpărătorii care emit Angajamente Bancare de Plată şi obţine acces mai uşor la finanţare optând pentru vânzarea creanţelor; compania importatoare poate, pe de altă parte, negocia termene de plată mai extinse, optimizându-şi, astfel, fluxurile de numerar.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Alexandru a spus:
13/07/2016 12:18
Misto noul serviciu!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 15 August 2020, 15:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter