- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Uniqa ia in calcul vanzarea participatiei de 27% din Astra Asigurari

05 Nov, 15:38 • Redactia DailyBusiness
Grupul austriac Uniqa ia in calcul vanzarea pachetului de 27% din compania romaneasca Astra Asigurari, dar nu in acest an, iar in prezent grupul analizeaza cateva companii mici din Balcani pentru extinderea afacerilor, a spus miercuri Andreas Brandstetter, membru in boardul Uniqa Group Austria.
Uniqa ia in calcul vanzarea participatiei de 27% din Astra Asigurari

„Uniqa analizeaza cateva companii mici din Balcani si suntem aproape de a infiinta un greenfield in Rusia”, a mentionat oficialul Uniqa, citat de NewsIn.

In 2005, Uniqa a cumparat un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari pentru 10 milioane euro.

In acest an, Uniqa a preluat un alt asigurator din Romania – Unita, de la Vienna Insurance Group.

La sfarsitul lui octombrie, grupul austriac de asigurari Uniqa anuntase ca isi va majora capitalul cu aproximativ 10%, pentru a echilibra efectele pe care le va avea asupra actiunilor preluarea Unita.

Uniqa isi retrage numele din logo-ul companiei Astra Asigurari

Grupul austriac Uniqa, ce detine 27% din Astra Asigurari, a decis sa nu isi extinda participarea si sa-si retraga, incepand cu luna noiembrie, numele din companie, conform reprezentantiilor Uniqa.

Pentru ca negocierile de preluare a 100% din actiunile Astra nu au condus la rezultatul dorit, Uniqa a decis retragerea numelui sau din logo-ul Astra-Uniqa, grupul austriac mentinandu-si detinerea de 27% din Astra.

„Am ramas prieteni cu Dan Adamescu si trebuie sa discutam in urmatoarele zile pentru a ne pune de acord cum vom separa logo-ul Astra-Uniqa”, a declarat Andreas Brandstetter.

„Apreciez efortul domnului Adamescu, dar pur si simplu nu am putut fi de acord asupra pretului”, a mai spus Brandstetter.

Ca urmare a esecului negocierilor, nu mai exista o implicare operativa a grupului Uniqa in afacerile Astra pentru ca „nu e corect sa ne implicam si sa transferam cunostinte manageriale din pozitia de actionari minoritari”, potrivit reprezentantilor Uniqa.

In prezent, grupul Nova Trade, controlat de Dan Adamescu, este actionarul principal al companiei Astra Asigurari, cu o detinere de 73% din actiuni.

La sfarsitul primului semestru, Astra Asigurari avea o cota de piata de 5,73% din piata romaneasca de profil.

Astra Asigurari a afisat prime brute subscrise de 253,6 milioane lei (69,1 milioane euro), aferente primei jumatati a acestui an, in crestere cu 34% fata de cele din primul semestru al anului trecut, si a trecut pe profit, pe fondul unui avans solid pe segmentul cladiri si bunuri.

Pentru 2007, Astra Asigurari raportase pierderi de 69,9 milioane lei (21 milioane euro), ca urmare a introducerii unei noi metodologii de calcul actuarial al rezervelor, a cresterii daunalitatii pe segmentul auto, precum si a extinderii retelei teritoriale.