- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vladescu: Plafonul pentru \”Prima Casa\” va fi in acest an de 700 milioane euro

11 Feb, 13:07 • Redactia DailyBusiness
Programul Prima Casa va avea alocat in acest an un plafon total de garantare de 700 milioane de euro, a declarat joi, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice.
Vladescu: Plafonul pentru \Prima Casa\ va fi in acest an de 700 milioane euro

Anul trecut, limita plafonului de garantare a fost de un miliard euro.

Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului 2009.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro. Rata dobanzii este Euribor la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale, la lei. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Euribor reprezinta rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara. Robor este rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul Prima Casa si a redistribuit garantiile catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri. Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioane euro din plafonul total al garantiilor neutilizat in 2009.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca limita garantiilor guvernamentale stabilita prin programul Prima Casa va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor.

Modificarile urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern.

Prima Casa va stimula constructia de locuinte noi, in primul rand prin asocieri

Sebastian Vladescu, a declarat ca programul Prima Casa va stimula constructia de locuinte noi, in primul rand pentru cei care se asociaza, plafonul garantat in cadrul unei astfel de formule urmand sa ajunga la 75.000 de euro.

„Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi, in primul rand printr-o noua formula. Cei care se asociaza vor beneficia de un plafon (de garantare in programul Prima Casa – n.r.) mai mare”, a spus Vladescu.

Ministrul a aratat ca in cazul asocierilor a mai multor persoane pentru construirea de locuinte noi, plafonul de garantare va fi la 75.000 de euro pentru fiecare persoana, in timp ce pentru indivizi va fi de 70.000 euro.

Vladescu a afirmat ca pentru locuintele vechi plafonul garantat e posibil sa ramana la 60.000 euro.