Știri interne

50.000 de euro pentru fiecare român! Condiții de eligibilitate pentru a obține banii în 2023

09 Feb, 13:49 • Bumbeneci Diana
Fermierii din România primesc un nou sprijin financiar. Noul plan PNS prevede bani pentru fermele mici.
50.000 de euro pentru fiecare român! Condiții de eligibilitate pentru a obține banii în 2023

Guvernul are în plan să sprijine micii fermieri cu mai mulți bani în 2023. Românii care vor să primească bani de la stat vor avea la dispoziție, odată cu implementarea noului Plan Național Strategic (PNS), o linie de finanțare prin care vor putea accesa fonduri europene în valoare de 50.000 euro/fermă. Este vorba despre proiectul „DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni”, anunță AgroTV.

Bani de la guvern pentru fermieri

În aceste momente, ghidul solicitantului pentru noua formă de sprijin nu a fost finalizat, însă au fost prezentate în spațiul public câteva informații generale desprinse din PNS. Conform consultantului Ion Păunel, există o serie de obligații pe care fermierii vor fi nevoiți să le respecte atunci când cheltuie aceste fonduri.

bani pentru fermieri
bani pentru fermieri

„Știm că vor fi aproape 107 milioane euro pentru aceste tipuri de investiții, finanțarea va fi de 50.000 euro, cu o parte de cofinanțare de 15%. Ce vă mai pot spune, și asta va fi valabil pentru toate direcțiile de finanțare din noul PNS, este faptul că minim 35% din buget trebuie să se ducă către investiții pe partea de agro-mediu și climă, iar o altă parte din banii primiți se va duce către investiții în fermă. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le știm la această dată, care se schimbă în totalitate.

Deocamdată nici n-au început discuțiile pe elaborarea ghidurilor solicitantului. Acolo vor fi marile surprize sau marile probleme pe care le pot întâmpina fermierii. Unele condiții sunt generaliste, se păstrează, dar la implementarea planului de afaceri în accesarea unei linii de finanțare, o să avem cu totul alte condiții. Ele nu sunt de neîndeplinit, dar îi bine să îi informăm pe fermieri, să fie pregătiți”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Citește și: Scandalul „Schengen” continuă! Iohannis distruge orice dezbatere cu privire la votul separat în JAI. „România nu renunță la Bulgaria”

Potrivit sursei citate, valoarea sprijinului pe care îl pot obține fermierii care accesează DR-14 este de 50.000 euro pentru fiecare proiect. Intensitatea maximă va fi de 85% din costurile eligibile, astfel că fermierii vor trebui să acopere restul de 15% din valoarea proiectului din propriile buzunare.

Citește: România va sprijini Turcia, după dezastrul produs de cutremurul de azi! Guvernul a decis trimiterea unei echipe RO-USAR

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult