- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acum s-a aflat! Cu cât crește, de fapt, salariul. Iată ce bani vor primi românii

28 Sep, 16:33 • Bumbeneci Diana
Cu cât crește, de fapt, salariul minim net de la 1 octombrie. Banii pe care românii îi vor primi în plus, în mână, în doar câteva zile.
Acum s-a aflat! Cu cât crește, de fapt, salariul. Iată ce bani vor primi românii

Guvernul adoptă astăzi creșterea salariului minim. Românii nu vor primi la fel de mulți bani pe cât credeau.

Cu cât crește, de fapt, salariul. Iată ce bani vor primi românii

În acest sens, de la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut, sau cu 500 de lei lunar brut, dacă vorbim despre angajații din domeniul construcțiilor.

Cu toate acestea, în realitate, dacă vorbim de salariul net, creșterile sunt mult mai mici. Acestea vor fi resimțite în totalitate doar în luna octombrie, Pentru că apoi vor intra în vigoare noile taxe și impozite pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament.

Nivelul salariului minim în acest moment este de 3000 de lei brut. După creșterea de la 1 octombrie, brutul va crește la 3300 de lei. Însă după ce statul va reține toate taxele, salariul net va fi de 1996 de lei. În realitate, câștigul salarial real pentru un român va fi de numai 98 de lei.

Vezi și: Preț carburanți 28 septembrie 2023. Diferență majoră între benzină și motorină

Mai mult, sindicatele susțin că majorarea va fi chiar mai mică, de numai 66 de lei, adică 2,20 lei/zi. O astfel de situație se regăsește și în construcții. Pentru că angajații din acest domeniu nu sunt încă obligați să plătească CASS, aceștia vor primi în mână 394 de lei în plus. Însă, după ce va fi eliminată scutirea de CASS, atunci salariații vor încasa chiar mai puțini bani decât înainte de majorare. Cu 56 de lei în minus.

Mai mult, se pare că Marcel Ciolacu spunea, înainte de asumarea răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscal bugetare, că niciun român nu va fi afectat.

„Niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile fiscale pe care o să le ia Guvernul. Niciun om de rând. Eu nu pot să accept să ai, pentru 15%, să ai un beneficiu când tu ai salariu peste 10000 de lei. Eu să îți mai dau încă un spor de antenă de 15%. Sporurile sunt procentuale, nu nominale”, spunea Marcel Ciolacu.

Ai mai putea citi și: Două noi cutremure au avut loc în România, pe 28 septembrie. INCDFP anunță unde au fost simțite seismele

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult