- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anii de vechime în muncă au ajuns să se vândă ca pâinea caldă! Cât îl costă pe român să cumpere cinci ani?

25 Mar, 13:58 • Constantin Cristina
Românii își pot cumpăra anii de vechime dacă au lipsuri în cartea de muncă. Cât costă cinci ani de vechime în muncă? Șeful Casei de Pensii a dat mai multe detalii.
Anii de vechime în muncă au ajuns să se vândă ca pâinea caldă! Cât îl costă pe român să cumpere cinci ani?

Românii care au goluri în cartea de muncă și le lipsesc ani, mai nou, aceștia își pot cumpăra anii lipsă exact ca la magazin.

Pentru a putea face acest lucru, trebuie să plătim la stat 25% din salariul minim brut, adica 750 de lei. După un calcul scurt, dacă cumpărăm un an vechime în muncă va trebui să plătim 750 de lei x 12 luni, câte sunt într-un an și rezultatul este de 9.000 de lei, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Anunț important pentru români. Până la ce dată se mai poate cumpăra vechimea în muncă

Cât costă cinci ani de vechime în muncă?

Dacă avem cinci ani lipsă în cartea de muncă, atunci pentru a putea ieși la pensie vom avea nevoie de acești cinci ani. Așadar, suma pentru a cumpăra anii lipsă este de 45.000 de lei, pe care îi achităm la Casa națională de Pensii.

anii de vechime se pot cumpăra
anii de vechime se pot cumpăra

Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%. Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie. Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.”, a declarat șeful Casei de Pensii.

Milioane de contracte pentru cumpărarea vechimii

Scopul contractului este ca persoanele care nu îndeplinesc toți anii și nu au stagiul minim de cotizare prevăzută în lege, să poată ieși la pensie.

„Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei. În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Alte articole: Ai muncit sau nu, primești pensie. Statul român nu îi uită nici pe cei care nu au cotizat. Iată câți bani vei primi la bătrânețe chiar dacă nu ai vechime în câmpul muncii, începând cu 2023