Știri interne

Austria se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ce decizii a luat și Olanda

06 Dec, 19:56 • Bumbeneci Diana
Situație controversată. În ciuda numeroaselor dezbateri, Austria continuă să se opună aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda însă a aprobat aderarea României și Croației, însă nu și pe a Bulgariei.
Austria se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ce decizii a luat și Olanda

Austria continuă să închidă porțile României! Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat în această după-amiază, la Tirana, cu ocazia unui summit între Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, că Viena se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite, citate de Agerpres.

Austria nu se răzgândește în privința aderării României la Schengen

„Ministrul de interne a spus clar. Austria nu este de acord cu extinderea (spaţiului Schengen) cu România şi Bulgaria. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au trecut graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară fără ieşire la mare, cum este Austria. Trebuie să răspundem mai întâi acestor întrebări legate de securitate”, a spus Nehammer.

De partea cealaltă, premierul olandez Mark Rutte a afirmat, tot la Tirana, că este în favoarea aderării Croaţiei şi României la Schengen, însă deocamdată nu şi a Bulgariei. Vor fi dezbătute în continuare aceste subiecte, până când se va ajunge la un rezultat final.

„Am fost reticenţi în ceea ce priveşte aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Schengen. În cazul Croaţiei şi României am reuşit să ajungem la un ‘da’. În ceea ce priveşte Bulgaria, la acest moment, nu este vorba de un ‘nu’, ci de un ‘nu încă’. Avem nevoie de mai mult timp, din două motive: o nouă evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi a Mecanismului de Verificare Schengen”, a declarat Rutte în marja aceluiaşi summit, conform site-ului bulgar de ştiri BNR şi agenţiei italiene de presă ANSA.

Ai mai putea citi: România ar trebui să fie acționară pentru companiile strategice. Ministrul Spătaru: „Trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume”

De altfel, preşedintele bulgar Rumen Radev a spus că Sofia are şanse mari să adere la Schengen anul viitor şi că acest lucru „depinde în mare măsură” de ea.

„Ştiu acest lucru din discuţiile cu cele două ţări care încă ezită (Olanda şi Austria – n.r.). Vom continua să lucrăm la toate nivelurile diplomatice, dar trebuie să ne facem treaba şi în Bulgaria. De aceea, fac apel la toate partidele politice să nu politizeze subiectul, să nu îl folosească în dispute personale între liderii de partide”, a afirmat şeful statului bulgar, conform agenţiei bulgare de presă BTA.

Schengen
Schengen

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că aderarea României la Spaţiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Până la acel moment se poartă negocieri între statele membre UE și nu numai.

Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului – în format JAI – de miniştri de interne şi de justiţie, acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii şi noi suntem angajaţi să stăm hotărâţi până în ultimul moment şi să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus şeful statului, marţi, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Tirana.

Citește și: În timp ce România se zbate pentru aderarea la Schengen, controalele de la granițe se intensifică. Trei spanioli îmbrăcați în haine militare au încercat să introducă muniție la Vama Siret

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult