- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR dă alerta în România. Băncile nu se mai pot susține. Ce se va întâmpla în România

23 Feb, 08:30 • Bumbeneci Diana
BNR, la ora bilanțului. Banca Națională provoacă noi situații îngrijorătoare la Guvernul României. Conform BNR, băncile nu mai pot susține, iar programele de stat sunt în mare pericol.
BNR dă alerta în România. Băncile nu se mai pot susține. Ce se va întâmpla în România

BNR anunță noi vești destul de îngrijorătoare pentru români. Conform reprezentanților Băncii Naționale, ponderea expunerilor totale ale băncilor persoane juridice române la riscul de credit faţă de administraţia centrală a ajuns după primele 9 luni din 2022 la aproape 36%. Bilanțul arată că ponderea este unad destul de mare și „în creştere semnificativă de la declanşarea pandemiei”.

BNR anunță că băncile nu se mai pot susține în România

„Aceasta este influenţată atât de sporirea expunerii directe, cât şi de eforturile întreprinse de autorităţile publice de a sprijini celelalte sectoare instituţionale prin garantarea unor programe de creditare („IMM Invest“, „Noua casă“ etc.), ce au condus la creşterea garanţiilor oferite băncilor de către stat“, susţine BNR.

Vezi și: Banca Mondială dă alerta! România este una dintre cele mai expuse țări în fața unui cutremur istoric. „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație se află în zone cu un risc seismic ridicat”

Comparativ cu alți ani. spre exemplu, în 2018 ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit faţă de sectorul public era de 29,4 procente.

BNR
BNR

„Există anumite preocupări cu privire la concen­trarea faţă de acest sector, precum şi asupra capacităţii instituţiilor de credit de a susţine în continuare finanţarea sectorului guvernamental şi, implicit, consolidarea acestei legături, într-o perioadă caracterizată de incertitudini puternice şi de necesitatea adresării vulnerabilităţilor structurale de la nivelul bugetului public“, atenţionează BNR.

În situația instituțiilor din sectorul pricvat, ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit faţă de sectorul companiilor a crescut cu un ritm temperat în ultimii 5 ani, de la 19,6% în 2018, până la 20,5% în septembrie 2022. Pe de altă parte, expunerea băncilor la riscul de credit faţă de sectorul retail a scăzut în ultimii 5 ani, de la o pondere de 31,8% în 2018 până la 26,5% în septembrie 2022.

Citește și: Legi noi pentru crescătorii de păsări din România. Ce vor fi nevoiți să facă pentru a nu pierde afacerea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult