Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis un mesaj de prudență și realism în ceea ce privește implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), avertizând că România nu ar trebui să își bazeze strategia pe ipoteze optimiste precum o posibilă prelungire a termenelor de execuție propusă de Parlamentul European. Într-o conferință de presă susținută joi, Boloș a spus că termenul oficial de finalizare a proiectelor PNRR, stabilit pentru 31 august 2026, rămâne neschimbat conform poziției Comisiei Europene, iar România trebuie să depună toate eforturile pentru a respecta acest calendar.
Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan: România trebuie să susțină prelungirea PNRR, dar să nu depindă de ea
Ministrul a explicat că, deși Parlamentul European a propus o extensie de 18 luni, Comisia Europeană a transmis în discuții informale că această posibilitate este puțin probabilă și că statele membre trebuie să își mobilizeze resursele pentru a finaliza proiectele în timp util. Boloș a atras atenția că este mai înțelept să lucrăm cu certitudini decât cu presupuneri, folosind expresia populară „ce-i în mână nu-i minciună” pentru a sublinia importanța concentrării pe implementarea efectivă, nu pe speranțe neconfirmate.
„Eu cred că, decât să aşteptăm minuni pentru ceea ce înseamnă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mai bine ne concentrăm eforturile să implementăm proiectele pentru că, ştiţi vorba aceea românească, «ce-i în mână nu-i minciună» şi din acest punct de vedere cred că soluţia cea mai corectă pentru noi este implementarea proiectelor şi nicidecum mizarea pe prelungiri.
De aceea, noi şi în cadrul procesului de renegociere am încercat să fim extrem de pragmatici pentru a nu ne fura propria căciulă şi a rămâne în final fără bani. Asta nu înseamnă că riscurile pe care le avem în implementarea proiectelor noi le putem garanta 100% că nu se vor întâmpla. Noi încercăm să le minimizăm”, a declarat Marcel Boloş.
În procesul de renegociere a PNRR, România a încercat să evite asumarea unor obiective nerealiste, menținând o abordare pragmatică și ancorată în realitate. Marcel Boloș a declarat că, deși nu pot fi eliminate complet riscurile legate de implementare, autoritățile se concentrează pe minimizarea acestora. Respectarea jaloanelor asumate, în special în ceea ce privește reforma fiscală și eficientizarea cheltuielilor publice, este crucială pentru menținerea credibilității României în fața instituțiilor europene.
În plus, Boloș a abordat și subiectul deficitului bugetar, explicând că România nu se află în poziția de a cere revizuirea traiectoriei acestuia până nu își respectă propriile angajamente privind reforma fiscală. Ministrul a calificat drept „neserios” un demers de flexibilizare a obiectivelor bugetare fără implementarea prealabilă a măsurilor interne necesare.
„Acum eu, sigur, spun aşa, în calitate de fost ministru de Finanţe şi responsabil cu fondurile europene, că prioritar, în această etapă, este ca România să-şi respecte angajamentele pe care le are din reforma fiscală, din reducerea de cheltuială, astfel încât să facem noi primul pas, înainte de a cere Comisiei să fie de acord cu renegocierea traiectoriei de deficit bugetar.
Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de neserios ca noi, acum, în această etapă, să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, câtă vreme n-am făcut noi pasul necesar pentru implementarea reformei fiscale şi apoi să cerem încadrarea în ţinta de deficit bugetar. Aşa ar trebui să se deruleze lucrurile în mod firesc”, a afirmat Marcel Boloş, joi, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.
Te-ar mai putea interesa și: Tánczos Barna anunță că România primește 1,3 miliarde de euro din PNRR pentru salvarea bugetului în plină criză economică