- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce români riscă să piardă bani când ies la pensie. Detaliul care trebuie să apară pe cartea de muncă

28 May, 21:01 • Bocioacă Bianca
Care sunt românii ce riscă să piardă bani când ies la pensie. Ce trebuie să scrie pe cartea de muncă.
Ce români riscă să piardă bani când ies la pensie. Detaliul care trebuie să apară pe cartea de muncă

Există persoane care pot pierde bani atunci când ies la pensie. Experții au explicat ce trebuie să scrie pe cartea de muncă.

Atunci când aleg să muncească pe un salariu mai mic sau pe salariul minim pe economie, românii trebuie să înțeleagă că banii primiți în plus „la negru” vor avea de suferit la pensie.

Potrivit Antena3, tot mai mulți români primesc în acte salariul minim pe economie, dar restul banilor vin „la negru”, aceștia nefiind fiscalizați. Aceștia vor avea de pierdut la pensionare, comparativ cu românii care au venituri legale 100%.

Așadar, dintr-un salariu minim brut pe economie de 3.000 de lei, sistemul public de pensii va lua 595 de lei lunar, iar după 35 de ani un român va avea o pensie de 1.260 de lei. La un salariul brut de 8.000 de lei, adică 4.700 lei net pe lună, pensia unui român va fi de 2.500 de lei.

Citește și: Recordul fondurilor de pensii Pilon II! Românii au pus ban pe ban pentru administrarea privată a economiilor de bătrânețe

Când poți ieși la pensie

Românii, mai ales cei tineri, nu par să fie interesați de acest subiect, dar există și persoane care s-au întrebat când vor putea ieși la pensie. Conform Casei Naționale de Pensii Publice, oricine își poate completa data nașterii și sexul pe site-ul oficial al instituției, după care poate afla data pensionării.

Pensia minimă garantată de stat este de 1.125  de lei, fiind, de fapt, un ajutor oferit pensionarilor săraci, care nu au cotizat o zi în viața lor. Din această cauză, tot mai mulți români profită de faptul că își pot cumpăra vechime.

Citește și: Se dau bani în plus, în afară de pensie. Categoria de persoane care va beneficia de 480 de lei lunar din partea statului

Legea le permite românilor care nu au cel puțin 10 ani de cotizare să cumpere vechime, plătind 25% pe lună din salariul minim brut pe economie, până când este atins stagiul de cotizare.

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, potrivit fanatik.ro.