- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cei 750 milioane de lei de la Guvern nu ajung la refugiații ucraineni. O nouă manevră făcută de statul român. Unde ajung, de fapt, banii?

30 Mar, 09:20 • Constantin Cristina
Guvernul a plătit 750 de milioane de lei în ultimul an. Banii trebuiau să ajungă la refugiații ucraineni, pentru cazare, însă nu s-a îndeplinit acest lucru. Suma uriașă de bani a fost dată la negru de către statul român.
Cei 750 milioane de lei de la Guvern nu ajung la refugiații ucraineni. O nouă manevră făcută de statul român. Unde ajung, de fapt, banii?

Refugiații ucraineni trebuiau să primească drept ajutor pentru cazare de la Guvern, suma de 750 de milioane de lei, însă banii nu au ajuns la refugiați, ci la persoane fizice și firme, conform datelor analizate de Profit.ro.

Citește și: Modificări în programul de plată al chiriilor pentru refugiați! Câți bani vor primi până la finalul anului curent

Banii de la Guvern nu ajung la refugiați

Suma uriașă de 750 de milioane de lei a ajuns în mod ilegal în buzunarele persoanelor fizice, dar în procent de 90%, care nu au făcut nimic pentru banii aceștia.

Banii de la Guvern nu ajung la refugiați
Banii de la Guvern nu ajung la refugiați

Regula stabilită de Guvern este că 2.000 de lei/lună pentru o persoană cazată nu trebuie să fie declarați la ANAF și nu se ține niciun calcul la acești bani, doar primăria poate face verificări în acest sens.

De asemenea, Guvernul nu a mărturisit de ce banii se duc direct la persoanele care cazează și nu se duc la refugiați. Astfel, cazarea refugiaților a devenit o afacere pentru români. De exemplu, pentru cazarea a patru persoane într-un apartament, se pot face venituri de 8.000 de lei/lună, bani care nu se declară și nu se impozitează.

„Până în prezent, în scopul decontării din bugetele lnspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență/lnspectoratului pentru Situații de Urgență București-llfov a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina a fost alocată suma de 750,07 milioane lei”, se arată într-un document.

Anul trecut în aprilie au fost efectuate primele plăți, iar până la final de decembrie, Guvernul a plătit 591,97 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor cu hrană și cazarea ucrainenilor. Din această sumă, 519,37 a fost alocată persoanelor fizice și 72,6 milioane de lei la firme, a declarat sursa citată.

„Autoritățile administrației publice locale întocmesc situații centralizatoare care cuprind numele și prenumele fiecărei persoane fizice solicitante, numărul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți, numărul de zile de găzduire, precum și suma solicitată de fiecare persoană fizică, pe baza cărora solicită sumele necesare la inspectoratele pentru situații de urgență județene/lnspectoratul pentru Situatii de Urgență București-Ilfov. La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nu se regăsește o bază de date cu informații referitoare la persoanele fizice/juridice cărora li s-au decontat sume de bani pentru această natură de cheltuieli, legiuitorul neinstituind o cerință expresă pentru o astfel de evidență în sarcina acestei instituții”, potrivit documentului.

„Autoritățile administrației publice locale care au primit cereri, prin serviciile sociale, pot efectua verificări privind realitatea informațiilor din cererile depuse de persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”, arată statul.

În prezent, în România trăiesc peste 100.000 de cetățeni ucraineni, conform datelor privind intrările și ieșirile din țară.

Alte articole: Goana statelor europene după refugiați din Ucraina. Angajatorii sunt îngrijorați de întoarcerea ucrainenilor acasă