- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul Concurenței a început investigația. Prețurile puse pentru ulei, unt și zahăr sunt ilegale

31 Mar, 18:52 • Bumbeneci Diana
Preșurile puse la raft nu sunt calculate în raport cu rata inflației. Consiliul Concurenței ar fi descoperit mai multe nereguli în România, motiv pentru care s-au declanșat primele 3 anchete.
Consiliul Concurenței a început investigația. Prețurile puse pentru ulei, unt și zahăr sunt ilegale

Prețurile puse la raft sunt ireal de mari, iar autoritățile încep să caute soluții pentru a stopa creșterile nefondate și puse în bătaie de joc, în plină criză economică. Rata medie a inflației a fost de circa 15% în luna februarie a acestui an versus februarie 2022. Cu toate acestea însă, prețurile la ulei, unt și zahăr au crescut cu 30-60% în aceeași perioadă arată INS. La raft însă, avansul e mult mai rapid, uneori fiind vorba chiar de dublări de preț, anunță Zf.

Consiliul Concurenței anchetează prețurile puse pe produsele de la raft

În acest context, Consiliul Concurenţei a confirmat astăzi că a de­clan­şat trei investigaţii – pe pieţele de ulei de floarea soarelui, zahăr şi unt – privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor, în contextul în care rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022 a fost de 15,5%, dar preţurile celor trei bunuri au crescut în aceeaşi perioadă cu cel puţin 30% şi până la peste 60%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Vezi și: Analfabetismul, „tratat” cu vacanțe pe bandă rulantă! Deși sistemul de educație este la pământ, elevii și profesorii primesc o nouă vacanță, diferențiată, pe județe

Consiliul Concurenței începe verificările la raft. Foto: sugestivă
Consiliul Concurenței începe verificările la raft. Foto: sugestivă

De partea cealaltă, la raft, avansul e mult mai rapid. De foarte multe ori, românii se lovesc de dublări de preţ şi asta în condiţiile în care fiecare dintre cele trei reprezintă un bun de larg consum, regăsit frecvent în coşul de cumpărături.

Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creşterea inflaţiei, şi s-au în­ţeles să crească suplimentar pre­ţurile de vânzare pentru unele pro­duse, obţinând, astfel, pro­fituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigaţii­lor, vom constata acest gen de practici, le vom sancţio­na drastic“, a declarat Bog­dan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Afirmaţiile președintelui Consiliului Concurenței şi totodată investigaţiile instituției vin într-o perioadă în care inflaţia este la cote record, iar scumpirile pe bandă rulantă mănâncă din puterea de cumpărare a românilor.

Citește și: Sume fabuloase pentru tineri! Guvernul le oferă sute de mii de euro finanțare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult