- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Cutia neagră” nu trebuie să lipsească de pe nicio mașină din România. Autoritățile au luat decizia

11 Mar, 14:56 • Lupu Alexandra
Proprietarii de mașini trebuie să respecte noi prevederi implementate pentru siguranța rutieră. „Cutia neagră” trebuie să fie prezentă la nivelul fiecărui autoturism.
„Cutia neagră” nu trebuie să lipsească de pe nicio mașină din România. Autoritățile au luat decizia

Anunț important pentru proprietarii de mașini din România. „Cutia neagră” nu trebuie să lipsească de pe niciun autoturism, spune stiripesurse.ro. Autoritățile au explicat public noile schimbări și măsuri din siguranța rutieră.

„Cutia neagră” este obligatorie

Autoritățile au anunțat noile măsuri care urmează să fie implementate pentru consolidarea siguranței rutiere. Mai exact, toate mașinile care circulă pe drumurile din România trebuie să fie dotate cu așa numita „cutie neagră”. Proprietarii de autoturisme trebuie să țină cont de noile inițiative, având în vedere că numărul accidentelor și volumul traficului sunt într-o creștere continuă.

Din dorința de a consolida siguranța rutieră, reprezentanții au luat decizia de a introduce „cutia neagră” la nivelul mașinilor din România. Dispozitivul este util atât pentru șoferi, cât și pentru participanții la trafic, spre exemplu, pietonii și cicliștii, care prezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii.

Citește și: Dacia cucerește Europa! Vânzările de mașini noi a crescut cu 300% pe cele mai mari piețe

Pentru a reduce numărul de accidente care duc la deces și vătămare, autoritățile introduc un nou set de tehnologii. „Cutia neagră” nu este tocmai un dispozitiv necunoscut, având în vedere că aceasta este deja implementată și prevăzută la nivelul avioanelor. Pe data de 27 noiembrie 2019 a apărut Regulamentul 2019/2144 al Parlamentului European și al Consiliului, în care se vorbea despre dispozitivul de înregistrare a datelor privind evenimentele, măsură care a fost aplicată de la data de 6 iulie a anului 2022.

„Cutia neagră” a avioanelor devine obligatorie pentru mașinile din România
„Cutia neagră” a avioanelor devine obligatorie pentru mașinile din România

Decizia devine valabilă și pentru mașinile din România. „Cutia neagră” stochează datele de înregistrare în timpul deplasării și este utilă în cazul anchetelor efectuate ulterior accidentelor desfășurate în plan rutier. Concret, dispozitivul ajută autoritățile să vadă circumstanțele în care s-a produs evenimentul. Cutia înregistrează timp de două ore conversațiile și zgomotele de fundal.

Așa cum prevede articolul 3 din Regulamentul Parlamentului European, cutia este de fapt un „dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele înseamnă un sistem al cărui scop constă exclusiv în înregistrarea și stocarea parametrilor critici legați de accident și a informațiilor cu puțin timp înainte, în timpul și imediat după o coliziune”. În ciuda numelui pe care îl poartă, dispozitivul este de culoare portocalie, pentru a fi ușor de remarcat.

Vezi și: Dauna totală a unei maşini distruse în avalanşa de la cabana Capra, plătită pe Casco: „Chiar dacă situaţia naşte interpretări, noi interpretăm în favoarea clientului”