- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Finanțare record de la AFIR! Cum pot obține românii 100.000 de euro pentru o singură fermă

11 Jan, 15:13 • Bumbeneci Diana
Românii au șansa să acceseze o finanțare record de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Noua linie de finanțare de 100.000 EURO/fermă!
Finanțare record de la AFIR! Cum pot obține românii 100.000 de euro pentru o singură fermă

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale deschide porțile românilor care doresc să își depună dosarele pentru finanțarea de până la 100.000 de euro per fermă. Fondurile europene devin disponibile, odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Național Strategic (PNS), notează AgroTV.

Bani de la AFIR pentru români

Banii prevăzuți în fonduri sunt disponibili în 2023, ca noutate, și pentru o categorie de fermieri care până acum nu aveau nicio linie de finanțare disponibilă. Prin intervenția DR-18, Ministerul Agriculturii vrea să susțină investițiile în floricultură, plante medicinale și aromatice.

Conform proiectului, valoarea totală a sprijinului va fi de 100.000 EURO/proiect, iar intensitatea sprijinului nu va depăși 65% din costurile eligibile. Așadar, românii interesați de acest proiect vor acoperi 35% din banii proprii.

Bani de la AFIR pentru români / foto sugestivă
Bani de la AFIR pentru români / foto sugestivă

În cadrul intervenției vor fi prioritizate proiectele care promovează culturile bio și culturile în spații protejate. Iată cine sunt beneficiarii eligibili:

  • fermieri, cu excepția persoanelor fizice;
  • cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri;
  • grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Ai mai putea citi și: APIA 2023. Calendarul depunerii cererilor și perioada în care românii vor primi banii de la Ministerul Agriculturii

Cum poți fi eligibil? Ei bine, solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție; Investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 4.000 euro SO. Mai mult, solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției.

În situația proiectelor care propun procesare/depozitare/condiționare minim 50% din produsele agricole care sunt supuse procesării/depozitării/condiționării trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor (în cazul formelor asociative), mai arată sursa citată.

Ai mai putea citi și: Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult