Proprietarii de maşini vechi pot beneficia de un ajutor substanțial pentru a cumpăra o mașină nouă sau mai puțin poluantă, inclusiv o sumă de până la 8.500 de euro, în condiţiile în care Ministerul Mediului ia în calcul creșterea valorii tichetelor din programul „Rabla Plus” pentru a stimula achiziția de autovehicule electrice, scrie Capital.
Pentru a putea accesa acești bani, românii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, inclusiv să dețină o mașină veche care trebuie predată pentru casare. Programul va fi lansat oficial într-un interval scurt, iar cei interesați vor putea aplica în urma unui proces simplificat.
Citeşte şi: Pericolele consumului de ketchup din comerţ. Ce otrăvuri au fost descoperite în 100 de grame de produs
APIA a propus ca valoarea tochetelor să ajungă la 8.500 de euro, comparativ cu 5.000 de euro în 2024, pentru a impulsiona astfel vânzările de autoturisme noi, în special a celor „verzi”. Adrian Sandu, secretarul general al ACAROM, susține chiar o creștere mai mare a voucherului, până la 10.000 de euro!
„Vestea bună e că numărul de mașini electrice va crește bine, numărul de mașini full hibrid va crește foarte bine, chiar și plug-in hibrid-ul. Deci suntem într-o înverzire a pieții în 2025. Ministerul Mediului a lucrat diverse scenarii inclusiv plecând de la 8.500 de euro pe care am propus-o și pe care am susținut-o cu argumente în contextul României care este pe ultimul loc în vânzările de mașini electrice în întreaga Europă”, a declarat Adrian Sandu.
Citeşte şi: Anunţ de ultimă oră de la ANM. Ger năprasnic în România cu temperaturi de -20 de grade Celsius
Anul trecut, reducerea sprijinului financiar pentru vehiculele electrice, de la 10.000 la 5.000 de euro, a fost unul dintre principalii factori care au dus la o scădere cu aproximativ 38% a pieței auto electrice. Acum, pe lângă avantajele financiare, programul va contribui la îmbunătățirea calității aerului din România, prin reducerea numărului de vehicule poluante. Totodată, reprezintă este o oportunitate de a economisi bani pe termen lung, deoarece mașinile noi sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și întreținerii.
„Ne-am dori ca acest program să înceapă cât mai repede deoarece există o așteptare în piață cu privire la data de începere a acestui program. Voucherul pentru Programul Rabla ar putea fi 8.500 de euro În al doilea rând, am observat cu toții anul trecut că din cauza scăderii valorii voucherului pentru vehicule electrice de la 10 la 5.000 de euro a fost o principală cauză de scădere a pieței pentru vehicule noi electrice cu circa 38%”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA.
Citeşte şi: Gigantul energetic care vrea să plece din România. Profiturile s-au prăbuşit în 2024
Între timp, România continuă să fie invadată de autoturisme second-hand. Statisticile arată că județele cu cel mai ridicat procent de autoturisme mai vechi de 15 ani sunt Buzău, Teleorman, Caraș-Severin și Mehedinți, zone cu venituri mai reduse. La polul opus, București, Ilfov, Cluj și Argeș înmatriculează preponderent mașini noi.