Știri interne

Nu doar România a crescut prețurile. Ministrul Daea: „Omul aude și îi e și frică să mai iasă din casă. E adevărat că situația este dificilă, o simt și sunt alături de toți”

07 Dec, 22:42 • Bumbeneci Diana
Prețurile din România nu ar fi cele mai mari din Europa, atunci când vine vorba despre alimente. Ministrul Daea încearcă să liniștească românii cu privire la situația actuală din România.
Nu doar România a crescut prețurile. Ministrul Daea: „Omul aude și îi e și frică să mai iasă din casă. E adevărat că situația este dificilă, o simt și sunt alături de toți”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea îi liniștește pe români și le transmite că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană (UE), deși românii abia mai fac față cheltuielilor lunare. Petre Daea a transmis că poate dovedi acest lucru, susținând că prețurile au crescut peste tot în țările Uniunii Europene, transmite Agerpres.

Petre Daea susține că România nu are cele mai mari prețuri la alimente

Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeţi, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Întrebat inclusiv cum explică preţul carcasei de porc din țara noastră de 220 de euro, faţă de media de la nivelul Uniunii Europene de 208 euro, Daea a răspuns că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România. Cu toate acestea însă, veniturile locuitorilor altor țări sunt totuși mult mai mari față de

„Am această preocupare de a cunoaşte exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a mă interesa cum pot face eu în ţară cât mai mult şi cât mai bine. Am fost în UE şi mă duc iarăşi săptămâna viitoare şi în fiecare ţară atunci când ajung mă duc în unităţile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, a susţinut el.

Petre Daea a mai explicat că sunt magazine în țara noastră, chiar și în Bucureşti, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg. Cu toate acestea însă, oficialul a confirmat că preţurile au crescut în ultima perioadă din cauza influenţelor de piaţă, mai ales ale celor din mediul extern.

Petre Daea, despre prețurile din România
Petre Daea, despre prețurile din România

„De ce au crescut aceste preţuri? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piaţă. Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru. A doua problemă: preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (…) cu influenţe asupra preţurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (…). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preţ sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a adăugat şeful MADR.

Citește și: Criza energetică din România împarte părerile românilor! Peste 60% dintre oameni cred că prețurile energiei sunt doar decizii ale autorităților

Tot prin intermediul declarațiilor sale, ministrul Agriculturii a mai explicat că primul interes al Ministerului Administrației și Dezvoltării Rurale şi al Guvernului este să facă totul ca să poată duce la bun sfârșit  producţiile agricole într-un an extrem de greu din punct de vedere al secetei.

„Nu este robinetul ploilor în mâna lui Petre Daea. Este în mâna lui Petre Daea preocuparea pentru irigaţii. Şi o face tot timpul, zi de zi, şi iar noaptea. Aţi avut această curiozitate să mă vedeţi şi noaptea la lanternă sau la lumina telefonului. Acestea sunt cauzele”, a subliniat Daea.

Cât despre evoluţia preţurilor alimentelor până în pragul sărbătorilor de iarnă, oficialul MADR a transmis că nu sunt motive ca acestea să crească în continuare. Cu toate acestea însă, în magazinele din România, prețurile sunt destul de mari.

„Uitaţi-vă la Carrefour, de exemplu, deşi nu am vrut să vă dau nume, să vedeţi reduceri de preţ. De ce? Pentru că o cere piaţa. Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creşterii preţului, pentru că preţul la materia primă s-a stabilizat, preţurile la gaze şi electricitate s-au stabilizat. V-aş ruga, dacă îmi daţi şi mie sprijin şi vă rămân recunoscător, să nu mai introduceţi în discuţia aceasta publică că se scumpesc alimentele. Omul aude şi îi e şi frică să mai iasă din casă. E adevărat că există şi situaţia în care unii vor să profite.(…) dar nu o să ajungem să cumpărăm cu 60 de lei kg de carne. Nu se va întâmpla să ajungem acolo. E adevărat că situaţia este dificilă, o simt şi sunt alături de toţi şi de aceea gândim să facem ceva pentru ţara asta”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Citește și: România ar putea avea de așteptat până primăvara următoare pentru a afla dacă intră în Schengen. Cancelarul Austriei: „Nu e o discuție politică, de partid, e o discuție pe fapte”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult